Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-07-27 20:25:26

xanax - Członek DUG

xanax
Członek DUG

Dell inspiron 3200 i dźwięk kernel 2.6.17

Od pewnego czasu walczyłem z laptopem. Teraz przyszedł czas na kartę dźwiekową. Już próbowałem wszystkiego co znalazłem na sieci i sam wiedziałem i nadal nie moge zmusić karty do działania. Alsa-utils nie wykrywa tego czegoś. Pasek postępu wyskakuje i dość szybko przelatuje a potem ewenutalnie pyta czy szukać przerwań czy jakoś tak i szuka sobie dosć długo cały czas wywalając komunikat sound card not found or device busy. Ogólnie wogóle niemam /dev/dsp ale to chyba normalne bo nie moge załadować sterownika:

Kod:

Soundcard not found or device busy
FATAL: Error inserting snd_cs4236 (/lib/modules/2.6.15-26-386/kernel/sound/isa/cs423x/snd-cs4236.ko): No such device 
FATAL: Error running install command for snd_cs4236

nawet jeśli próbowalem podać odpowiednie parametry które wziąłem z dokumentacji jądra.

Kod:

modprobe snd-card-cs4236 snd_port=0x534 snd_cport=0x120 snd_mpu_port=-1 snd_fm_port=0x388 snd_jport=-1 snd_irq=5 snd_dma1=0 snd_dma2=1

Normalnie błagam o pomoc, nie dość że jest tak piekielnie gorąco to mnie to straszliwie frustruje.

Stopka forum