Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
 Użytkownik
	LinTerm jest polską dystrybucją linuksa autorstwa mojego. LinTerm oparty jest na LinnexOS 0.95. Jest to dystrybucja typu livecd z możliwością instalacji na dysku. Dsytrybucja ta pozbawiona jest środowiska graficznego i pracuje w środowisku tekstowym oraz korzysta tylko i wyłącznie z oprogramowania pod konsolę. Przeznaczona jest ona dla użytkowników, którzy lubią pracować w terminalu oraz dla tych którzy chcą się nauczyć podstaw linuksa, a także do ratowania padniętego systemu. Zalęta LinTerm jest szybkie i niezawodne działanie oraz możliwość instalacji i korzystania nawet na bardzo słabych komputerach. Kolejne wersje LinTerm, od początku projektu noszą lub też będą nosić następujące nazwy: LinTerm_1.0-amarok (od nazwy wilka lub też ducha wilka w języku innuitów), LinTerm_2.0-nanuuk (od nazwy białego niedźwiedzia polarnego w języku innuitów). Każda stabilna wersja będzie poprzedzana jedną wersją lub kilkoma wersjami testowymi, np. LinTerm_1.0-amarok-rc1, LinTerm_1.0-amarok-rc2, LinTerm_2.0-nanuuk-rc1, itd. itd. LinTerm i większość programów w nim zawartych rozpowszechniana jest na zasadach Powszechnej Licencji Publicznej GNU GPL.
Każdy, kto chciałby mi pomóc w tworzeniu dystrybucji proszony jest o kontakt ;) pozdr
http://amarok.avx.pl/blog/index.php/category/linterm/

Członek DUG

Użytkownik
	cóż kiedy skoncze to wybróbujesz czy się nadaje ;) tu nei chodzi tylko o rescue ;) chodzi o to żeby było fajne w miarę łatwe w konfigu distro dla chętnych do nauki podstaw linuksa i zgłębiania się w konsole ;) nei kazdy korzysta z iksów ;)

Członek DUG
	cóż kiedy skoncze to wybróbujesz czy się nadaje ;) tu nei chodzi tylko o rescue ;) chodzi o to żeby było fajne w miarę łatwe w konfigu distro dla chętnych do nauki podstaw linuksa i zgłębiania się w konsole ;) nei kazdy korzysta z iksów ;)
Oczywiście sprawdzę to distro :) Jednakże martwi mnie to:
LinTerm <- LinnexOS <- PCLinuxOS <- Mandriva Linux
Tak czy inaczej, powodzenia przy projekcie.
 Użytkownik
	:) musisz jeszcze jakiś czas poczekac bo ciągle je buduje i ulepszam ;) ale zawsze możesz wyrazić opinię na blogu dotyczącą logo LinTerm, pomysłu, etc etc ;) jedyne co pozostało po mdv (mam ogromny sentyment do mdk!!!) a ściślej po mdk to to, że ładnie pasuja rpmy z tego distro do LinTerm ;)

Członek DUG
	:) musisz jeszcze jakiś czas poczekac bo ciągle je buduje i ulepszam ;) ale zawsze możesz wyrazić opinię na blogu dotyczącą logo LinTerm, pomysłu, etc etc ;) jedyne co pozostało po mdv (mam ogromny sentyment do mdk!!!) a ściślej po mdk to to, że ładnie pasuja rpmy z tego distro do LinTerm ;)
Pomysł jest niezły, bo prawie wszystkie obecne livecd mają na pokładzie jakieś kobylaste środowisko graficzne zapominając o starej dobrej konsoli. Na razie moja sugestia jest taka: żeby apt w LinTermie potrafił obsługiwać także deby, jeśli teraz tego nie potrafi.
 Użytkownik

Członek DUG
	to ciekawe :] właściwie to nigdy nie próbowałem z debami :] a jeżeli nie potrafi to jak go do tego zmusić ???
Nie mam pojęcia ;) Możesz wziąćkod źródłowy oryginalnego apta i wyciągnąć z niego obsługę debów, a potem jakoś wstawić do przerobionego. Może jakiś forumowy programista ci pomoże.
 Użytkownik
	hmm sprawdze jeszcze bo jak było kde to chyba deby były obsługiwane :] co do strony, to jakos chwilowo nei działa bo serwer ma przestój ;) ale za chwile powinna znowu zacząć żyć ;)
prosiłbym wszelkie inne ciekawe sygestie pisac tutaj lub na blogu ;) pozdr

Członek DUG
	Next sugestion ;)
Mógłbyś do listy programów dorzucić weechata? Moim zdaniem najlepszy z konsolowych klientów IRC (jako jedyny jest w stanie połączyć się z moim kanałem). Stronka: http://weechat.flashtux.org/index.php
 Użytkownik

Użytkownik

Członek DUG
	btw zaciekawiłeś mnie ta obsługa .deb :] trzebaby jeszcze dselect instalnąć wtedy chyba :] rozejrze się napewno po tym bo jednak deby nie są obsługiwane :( ;)
Właściwie to potrzebny jest dpkg. No i trzeba jakoś zmusić apta, aby z niego kożystał.
 Użytkownik
	pogadam z ziomkiem co uzywa debiana i ojca linterma - linnexos ;) a nóż do czegoś dojdziemy wspólnie :) ale jak się nie uda to nei ma co płakać ;) są rpmy no i może w końcu uda mi się zmusić poldka do korzystania na linterm z pakietów pld, gdyż idealnei integrują się z linterm ;)

Członek DUG
	pogadam z ziomkiem co uzywa debiana i ojca linterma - linnexos ;) a nóż do czegoś dojdziemy wspólnie :) ale jak się nie uda to nei ma co płakać ;) są rpmy no i może w końcu uda mi się zmusić poldka do korzystania na linterm z pakietów pld, gdyż idealnei integrują się z linterm ;)
Powodzenia w implementacji ;)
I takie drobne pytanko: Ile mniej więcej będzie zajmował obraz płyty linterma? Mam neo128 i może się jakiś czas ciągnąć :)
 Użytkownik
	ah do ściagania daleka droga ;) jak nei znajdę ftp darmowego to rozszerze te obecne i dam bezpośrednio ściągnąć z ftp ok 50 osobom iso, a reszta to torrent albo ed2k do wyboru ;) :] cóż zależy... obecnie system zajmuje po instalacji ok 700 mega i zależy co jeszcze wqyawale a co doinstaluje ;) rozwiązania sa 2:)
albo standard ok 600 mega, albo jakieś minicd zobaczymy jak to wyjdzie, narazie ciężko mi dokładnei powiedzieć ;) ale jak coś to zawsze mogę Ci płytkę LinTerm wysłać ;)

Członek DUG
	albo standard ok 600 mega, albo jakieś minicd zobaczymy jak to wyjdzie, narazie ciężko mi dokładnei powiedzieć ;) ale jak coś to zawsze mogę Ci płytkę LinTerm wysłać ;)
600 mega to jeszcze nie tak dużo ściągnę przez bittorrenta.
 Użytkownik

Użytkownik
	Nie wiem jak to jest rozwiązane w przypadku apt'a więc to co napiszę to tylko moje przemyślenia. Apt chyba ma gdzieś w plikach konfiguracyjnych wpis z jakiego menedżera paczek ma korzystać. Więc prawdopodobnie sprowadzałoby się to tylko do wpisaniu drugiego. No i przerobieniu apt'a tak żeby korzystał z dwóch.
Chodź z drugiej strony nie widzę sensu aby korzystać z dwóch systemów paczek. Raz że są od siebie odmienne, a dwa byłby niemałe problemy jak je pogodzić. Co najwyżej można by zrobić tak aby korzystało tylko z jednego i by się wybierało czy ma to być rpm czy deb.
 Użytkownik

Użytkownik

Użytkownik

Użytkownik
	Tak strzelam, pewny nie jestem bo to tylko na domysłach się opiera. Ale raczej nikt by nie robił w programie przypisania aplikacji bo to bez sensu. Conajwyżej będzie trzeba zmienić apt'a żeby korzystał z 2 menedżerów.
 Użytkownik

Użytkownik