Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-10-13 23:23:33

maxior - Członek DUG

maxior
Członek DUG

P4 ht czy warto ?

Opis Techniczny:
Producent     Intel
Rodzina procesorów     Intel Pentium 4
Typ gniazda     Socket - 775
Liczba rdzeni w strukturze procesora     1
Nazwa kodowa jądra     Prescott
Proces technologiczny     0,90 nm
Częstotliwość taktowania procesora     3,00 GHz
Częstotliwość taktowania magistrali     800 MHz
Pojemność pamięci cache L2     1024 kB
Hyper-Treading     Tak
Obsługiwane technologie     EM64T, Execute Disable Bit
Obsługa instrukcji 32-bit     Tak
Obsługa instrukcji 64-bit     Tak
Gwarancja     36 mies.
Informacje dodatkowe     BOX

mam w planie zakup takiej maszyny czy warto kazdy mi odradza ale ja jestem zdania ze jednak cos  jest w tym procku

Linux user number 432954

http://members.lycos.co.uk/schlayer/gfx/debian_ub.gif
http://serveruserbars.ovh.org/amd.gif

#2  2006-10-14 00:16:46

Kowall_ptk - wieczny student

Kowall_ptk
wieczny student

Re: P4 ht czy warto ?

Zainteresuj się lepiej procesorem Intel Core 2 Duo, jeżeli chcesz kupić Intela. Poczytaj Benchmark.pl, tam są testy procesorów i nie tylko.

W Linuksie się da, tylko trzeba wiedzieć jak!

#3  2006-10-14 00:39:51

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

mam ten procek od 2 lat (bardzo podobny model ... o ile sie nie myle jest to "Pentium 4 HT 3.0E LGA775") ...

uklad grzeje sie straszliwie (chyba najgoretszy z procesorow jakie zrobili - temperatura pracy okolo 65 st., czesto ponad, na jalowym biegu z wlaczonym wentylatorem obudowy kolo 52 st.) ...

HT widac jako dwa procesory i na ogol jest to przyzwoicie wykorzystane (jadro SMP)

brak jakis problemow ze stabilnoscia itp.

Obsługa instrukcji 64-bit Tak

o tym to nie wiedzialem i chyba moj tego nie ma :-/

ponizej zalaczam  /proc/cpuinfo ... mysle ze moze byc pomocne ...

Kod:

processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 15
model           : 3
model name      : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
stepping        : 4
cpu MHz         : 3015.554
cache size      : 1024 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 0
cpu cores       : 1
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 5
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe constant_tsc pni monitor ds_cpl cid xtpr
bogomips        : 6037.86

processor       : 1
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 15
model           : 3
model name      : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
stepping        : 4
cpu MHz         : 3015.554
cache size      : 1024 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 0
cpu cores       : 1
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 5
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe constant_tsc pni monitor ds_cpl cid xtpr
bogomips        : 6028.17

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#4  2006-10-14 00:42:09

chyl-o - Członek DUG

chyl-o
Członek DUG
Serwis

Szczerze to nie chciałbym tego procesora, jak chcesz jednordzeniowy to zainwestuj w AMD. Ceny aktualnie spadły, bo przez polityke wprowadzoną przez INTELA AMD także musiało obniżyć ceny procesorów. A patrząc na wszystkie testy to rozsądniejszym wyborem w procesorach jednordzeniowych jest wybór amd.

Jeśli chcesz przeznaczyć na CPU troche wiecej pieniędzy,to tak jak kolega Kowall_ptk nadmienił zainteresuj się core2duo. Zauważ że w testach te procesory wypadają świetnie w porównaniu do P4.

Nawet sam Intel przyznał się że rodzina procesorów P4 to jest totalna porażka, ale core2duo to już zupełnie inna bajka.

Teraz coś od użytkownika. Mam ten procesor(core2duo z linii 6600 - 2.4GH 4MB L2) muszę przyznać że procesor jest naprawdę świetny. Wydajny jest jak choroba, a nie używam go tylko do openoffica. Składam filmy i w programach typu VirtualDub, nandub sprawuje się świetnie.

Ogólnie wybór należy do Ciebie, ale polecam AMD, dla x64 z jednym rdzeniem,  w tym momencie core2duo dla dwu-rdzeniowych.

Registered Linux User: #417111
http://chyl.org/pub/images/dug_button.png

#5  2006-10-14 09:15:47

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Ja bym poczekał aż Intel wprowadzi 4 rdzeniowce i ceny core2duo spadną w dół choć z drugiej strony kto wie kiedy one spadną gdyż AMD nie ma solidnego konkurenta dla core2duo

Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW

#6  2006-10-14 09:40:01

jezoo - Dzięcioł

jezoo
Dzięcioł

ja mam Athlon'a AMD64 i tez nie uruchamiam tylko office'a i tez smiga az milo :)

LRU #480459

#7  2006-10-14 13:03:07

marcusdavidus - Członek DUG

marcusdavidus
Członek DUG
Serwis

narazie nie oplaca sie kupowac core duo bo to sa pierwqsze modele i ceny za zawyzone tak samo jak przy nagrywarkach dvd itp gdy weszly nagrywarki dvd byly po 2 k zl albo i wiecej rok temu po 7-8 stow a teraz ?? 150 zeta i masz przyzwoita nagrywarke dvd tak samo bedzie z tymi procesorami bo teraz idzie era 4 8 i 16 tdzeniowych procesorow .. w informatyce jest zasada prosta zawsze sie kupuje wersje testing czyli nie te najnowze rozwiazania tylko te strae najleprze a
gdy te nowe bede o jeden lvl gorsze od najleprzych kupujemy wtedy je bo cena spadnie drastycznie .. calkowicie jest nieoplacalne kupowanie nanowrzych rozwiazan technologicznych bo spece od marketingu zawsze sprzedaja o kikaset rocent ponad zeczywista wartosc danego rozwiazania .. tez polecam amd 64

http://i32.photobucket.com/albums/d33/marcusdavidus/marcussyg.png
C2D E8400, Asus P5N7A-VM, 2x 1gb DDR2 OCZ Reaper 1066, Baracuda 500GB S12 SataII,PSU OCZ stealthXstream 500W, Cooler Asus Triton 77, Buda Cooler Master Elite ,Keys  A4T X7 , Mysz A4T X7 , creative HD1900, Zotac GTX260 AMP2 core 216,Oczka Dell P1130 FD Trinitron

#8  2006-10-14 15:03:11

chyl-o - Członek DUG

chyl-o
Członek DUG
Serwis

ja mam Athlon'a AMD64 i tez nie uruchamiam tylko office'a i tez smiga az milo :)

Zgadza się bo to bardzo dobre procesory.

Ale ja wyszedłem z takiego założenia że jeśli chcę przeznaczyc xzł na komputer i mam możliwość wybrania lepszego procesora, który z pewnością będzie mi służył minimum 2-3 lata to czemu nie. Fakt faktem to podstawowy komponent. Do tego dwa tygodnie przed zakupem miałem zaproponowany inny procesor, w cenie(oczywiście po tych dwóch tygodniach) tego co mam teraz. A naprawdę nie narzekam.

Do tego aplikacje do renderingu,post-produkcji lepiej wykorzystują mozliwości prcesorów Intela. Oczywiście te zastosowania nie są jedymi do których używam komputera. A w tych innych wydajność też jest wysoka. Więc jesli budżet nie ma ogromnego znaczenia, chyba lepiej wydać więcej na lepszy sprzęt, lub poczekac faktycznie jak to zauwazyl marcusdavidus na wprowadzenie nowej technologii, lub obniżenie cen przez producentów, co faktycznie oba aspekty prowadzą do tego samego.

Registered Linux User: #417111
http://chyl.org/pub/images/dug_button.png

#9  2006-10-14 21:26:42

Matthew - Użytkownik

Matthew
Użytkownik
Serwis

Ja mam AThlona64 3800+ i także ładnie śmiga. :) 40 stopni przy maksymalnym obciążeniu na standardowym radiatorze. Przy jednordzeniowych to faktycznie AMD nie ma sobie równych. Co do dwórdzeniowych to tutaj jest taka ciekawostka, że core duo są może i lepsze, ale też są droższe. Dokładnie nie wiem jak to się ma, ale można poszukać. Chyba jednak na razie nie opłaca się kupować dwurdzeniowych bo mało który prog to wykorzystuje. Dalej: AMD jest bardziej przyszłościowy ze względu że nie zmienia tak szybko podstawek i AM2 jeszcze trochę pobędzie. Podobno w prockach na AM2 jest zaimplementowany RHT. Czyli rozkład jednego wątka na kilka rdzeni.

Za jakiś czas sytuacja może się odwrócić. To AMD wygra wyścić. Ze względu na rozwiązanie problemów z przepływem danych między pamięcią a procesorem. A tym niedługo Intel może się zakrztusić.

#10  2006-10-14 23:42:28

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

...Za jakiś czas sytuacja może się odwrócić. To AMD wygra wyścić. Ze względu na rozwiązanie problemów z przepływem danych między pamięcią a procesorem. A tym niedługo Intel może się zakrztusić.

Tyle szumu wokół core2duo się narobiło że z ciekawości przejrzałem kilka testów tych procków i jak narazie nic nie zapowiada poważniejszej konkurencji dla Intela ze strony AMD i choć do niedawna biłem się w pierś że Intela bym już nie kupił to skłaniam się właśnie w jego strone jeśli chodzi o wydajność(Zresztą z cenami intel też szaleje ostatnio). AMD jak narazie dopiero przedstawił zarys nowego 4 rdzeniowego projektu który miałby zagrozić... no właśnie core2duo czy może nawet Kentsfieldowi(4rdzeniowy intel który nie wyszedł choć już Intel ma pierwsze proce :)). Wątpie żeby AMD się tak szybko wybiło z dołka a tym bardziej zagroziło w danej chwili Intelowi, a szkoda.

Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW

#11  2006-10-15 12:46:00

maxior - Członek DUG

maxior
Członek DUG

bylem zapytałem zobaczyłem :) , moj kolega administruje  siec w pewnej firmie i  potwierdził ze Amd jest dobry ale to kwestia gustu wszystkie szanujące sie firmy skladają na intelu i dodal ze jeśli chodzi o stabilność to intel od zawsze kładł na to nacisk niezwracając uwagi na osiągi Amd który jak zwykle w każdym modelu chce byc szybszy

Linux user number 432954

http://members.lycos.co.uk/schlayer/gfx/debian_ub.gif
http://serveruserbars.ovh.org/amd.gif

#12  2006-10-16 09:46:35

Kowall_ptk - wieczny student

Kowall_ptk
wieczny student

I znowu zrobiła się dyskusja co lepsze: Intel czy AMD. A (prawie)nikt nie odpowiedział chłopakowi, czy warto proc, który On wymienił kupić!

W Linuksie się da, tylko trzeba wiedzieć jak!

#13  2006-10-16 10:40:27

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Obawiam się że nie da się tego uniknąć gdy w pytaniu jest zwrot "czy warto".

Moim zdaniem warto poczekać ale to już napisałem wcześniej... chyba że ma się już maszyne która to potrafi wykorzystać tego procka a cena jest naprawde atrakcyjna.

Stopka forum