Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Mam takie pytanko. Chcialbym zaczac swoja przygode z DEBIANEM tzn. bede chcial postawic serwer DHCP, udostepnic DSLA w LANIE, maskarada itd..., FTP, WWW i byc moze w przyszlosci serwer poczty.TYlko niewiem ktore plyty zassac z netu abym mogl skonfigurowac w/w aplikacje?Czy musze sciagnac wszystkie 16 plyt?:((A jak nie to jakie wystarcza?Czy lepiej 1 DVD?
P.S. Gdzies czytalem ze ksiazka: http://helion.pl/ksiazki/de3bib.htm
jest godna uwagi i tam tez jest 1 plytka z DEBIANEM?
Prosze o podpowiedz:))
Z gory dziekuje!

Moderator Mamut
	osobiscie polecam zassac plytke netinstall (ok 100MB) i reszte potrzebnych pakietow dociagnac z sieci w trakcie instalacji ... (Ty wybierasz tylko serwer z ktorego ma byc pobierane, resza zajmuje sie apt) ... jezeli sprzet ma jakis "nowy" sprzet to warto rozwazyc uzycie uaktulanionych obrazow instalatora ... jezeli nie wystarczy oficjalny ...
Edit: co do ksiazki to w zasadzie szkoda kasy ... bo jak dobrze pojdzie w grudniu bedzie w bardzo duzej czesci nieaktualna bo stablem ma byc 4.0 ... lepiej kozystac z dokumentacji dolaczonej do systemu oraz dostepnej w sieci (na poczatek http://qref.sourceforge.net/ )

Admin łajza

odnośnie tej książki rozmawialiśmy niedawno w tym wątku http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=5731
nie musisz ściągac wszystkich płyt, wystarczy pierwsza lub nawet netinstall (chyba, że jesteś wątpliwie szczęśliwym posiadaczem neostrady, wtedy netinstall odpada)
radzę też pobranie Etcha - nie przejmuj się, że to testing, za niecały miesiąc przejdzie do stable, więc i tak będzie cię czekał upgrade do niego (a instalacja od zera jest nieporównanie mniej stresująca niż upgrade ;])
http://cdimage.debian.org/cdimage/etch_di_beta3/
a co to znaczy?Ze bede instalowal DEBIANA przez net?Mam DSL:))
P.S. a jezeli sciagne sobie minimalny obraz CD? To wystarczy mi na w/w konfiguracje?

Admin łajza

po wpisaniu odpowiednich rzeczy w /etc/apt/sources.list APT (instalator programów w Debianie) będzie pobierał pakiety z sieci
netinstall jest to płyta, za pomocą której zainstalujesz podstawowe rzeczy i będziesz mógł zainstalować resztę z sieci
mając pierwszą płytkę i tak będziesz musiał cześć z sieci zainstalować, więć polecam netinstall
 Członek DUG

a co to znaczy?Ze bede instalowal DEBIANA przez net?Mam DSL:))
P.S. a jezeli sciagne sobie minimalny obraz CD? To wystarczy mi na w/w konfiguracje?
To znaczy ze instalator oczywiscie wystartuje z plytki, a potem wszystkie pakiety bedzie sobie sciagal z ftp. Tak naprawde to jakikolwiek obraz cd nie sciagniesz to bedzie dobrze bo zawsze mozesz pozniej dograc z netu ew. brakujace pakiety.
@azhag: Co masz na mysli mowiac, ze instalka od zera jest mniej stresujaca niz upgrade? Planuje przejscie na etcha i teraz sie przez ciebie zastanawiam, czy nie lepiej postawic wszystkiego od nowa.

Admin łajza

@azhag: Co masz na mysli mowiac, ze instalka od zera jest mniej stresujaca niz upgrade? Planuje przejscie na etcha i teraz sie przez ciebie zastanawiam, czy nie lepiej postawic wszystkiego od nowa.
da się zrobic upgrade sarge na etch, jednak różnice między etchem a sarge'em są spore:
kernel 2.6.8 --> kernel 2.6.17
xfree86 --> xorg 7.1
hotplug --> udev
i kilka innych ciekawych zmian. nie oszukujmy się - coś podłubać raczej będzie trzeba ;)
tobie tomek radzę jednak upgrade, ponieważ ty już masz system. Gercik dopiero ma zamiar postawić.

Palacz

Pozwole sie dolaczyc do tematu gdyz nie bede stawial  nowego watku.
Czy po wystartowaniu z plyty do netinstalu bede mogl np dodac do repo  plyte z testing  gdyz instalacja sieciowa u mnie odpada gdyz po pierwsze musze kompilowac sterownik  do karty radiowej po drugie mam wolne lacze i instalacja trwala by z 12 h    wiec to odpada.W miedzyczasie zdazylem zassac 2 plyty z testing  ale problem polega na tym ze pierwsza na moim kompie nie bootuje i nie moge rozpoczac klasycznej instalacji.(sumy kontrolne sie zgadzaja)czy da rade postawic w ten sposob minimalny system.Dalej juz to co potrzebuje dociagne sobie z netu.
Uszanowania dla wszystkich.

Moderator Mamut
	Czy po wystartowaniu z plyty do netinstalu bede mogl np dodac do repo plyte z testing
dodac mozesz ale jezeli suma kontrolna sie nie zgadza to z plytka moze byc cos nie tak i moze nie pojsc ...
 Członek DUG

@azhag: dzieki, przekonales mnie
@ilin: Mozesz przez netinstala zainstalowac sam bazowy system (podejrzewam ze ci to zajmie cos kolo 100-300mb, nie wiem dokladnie), podem dodac do repo plytke z testing i potem instalowac cala reszte (x-y i inne bajerki), wtedy jesli masz ta plytke bardzo swieza to zdecydowana wiekszosc pakietow apt wezmie z plyty.

Palacz

Dzieki za potwierdzwnie ktorego co prawda sie domyslalem ale nigdy tego nie robilem wiec nie mialem pewnosci.Moja plytka jest w 100% dobra bo i suma sie zgadza i obecnie jade na upgradowanym z niej Sarge>Testing+ troche Sida.Ale chce postawic system na czysto gdyz po upgradzie zawsze jakies pozostalosci pozostaja i nie wiadomo do konca co z tym zrobic.
Jeszcze raz wielkie dzieki za potwierdzenie.

Ojciec Założyciel
	obecnie jade na upgradowanym z niej Sarge>Testing+ troche Sida.Ale chce postawic system na czysto gdyz po upgradzie zawsze jakies pozostalosci pozostaja i nie wiadomo do konca co z tym zrobic.
Jeszcze raz wielkie dzieki za potwierdzenie.
Uważaj przy instalacji pakietów i standartowym upgradzie systemu. Przy dystrybucjach mieszanych mogą być kłopoty

Palacz

Wiem dlatego chce postawic testinga na czysto choc moja mieszanka piorunujaca jet i tak o wiele stabilniejsza od Mandrivy2007 ktora prawie przez miesiac testowalem.
Strony: 1