Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Rozbudowuje siec w firmie i chciałem zainstalować cos nowszego niz stary poczciwy Sarge. Słyszalme ze stabilny Etch ma wyjsc w grudniu ale zadnych szczegołów nie znalazlem na ten temat. Ma ktos jakies wiesci ? ewentualnie jak oceniacie obecna wersje Etch ? nadaje sie na serwer firmowy ?

Członek DUG

przez serwer firmowy rozumiesz serwer-router czy serwer na www?
W sumie to obojętnie czy etch czy sarge - trzeba się samemu pobawić w dostosowanie kwestii bezpieczeństwa (na tym się nie znam) - są różne FAQ / HOWTO na ten temat.
Jeśli zaś chodzi o stabilność - to sam mam postawiony serwer router na etchu, który działa zupełnie stabilnie (do tego serwuje dns cache - ciekawa historia swoją drogą, dla zainteresowanych - mój problem z działu "sieci")
Weź pod uwagę fakt, że etch już jest zamrożony, kiedy wyjdzie - nie wiadomo, tak więc myślę, że sensowniej byłoby cokolwiek stawiać już na etch-u - będzie mniejszy problem z upgrade-em serwera...

wieczny student

Kiedy stabilny Etch?? Odpowiedź podają developerzy: kiedy będzie gotów. Dzieje się tak dlatego, że chcą mieć Oni pewność, że będzie naprawdę stabilny. A skoro jest zamrożony, to już stosunkowo niedługo, choć uważam, że pewnie nie przed gwiazdką.
na poczatek pod ubgrade idzie serwer-ruter pozniej jak juz bedzie wsio dzialac to kolejno www/poczta bazy danych i backup. A co myslicie o ubutu na serwer?? preferuje debiana ale o tej distro tez wiele dobrego slyszalem

Bicycle repairman

Członek DUG
Słyszalme ze stabilny Etch ma wyjsc w grudniu ale zadnych szczegołów nie znalazlem na ten temat. Ma ktos jakies wiesci ?
Jak narazie wydanie dystrybucji Debiana Etch zostało zamrożone Opóźniony Debian

Bicycle repairman

Jak kogoś to interesuje to może sobie poczytać blog menadżera wydania debiana.
Użytkownik

Kurde już prawie luty a stabilnego Etch'a nie widzać...

Moderator

Mam rozumiec że niestabilny jest tożsame z niekoszernym i niewolno go uzywac :>

wieczny student

Etcha stabilnego nie widać jak na razie, bo w założeniu ma być stabilny, a nie stabilny inaczej (windows). Ja się bardzo cieszę, że nie testują Debiana na chybcika i nie wypuszczają półstabilnej dystrybucji. Czekam cierpliwie, aż stanie się stabilny. Zdrugiej strony na codzień używam wersji testing, która jest i tak bardzo stabilna.

Członek DUG

ee tam etch jeszcze jak nie był zamrożony już był stabliny w porównaniu do np auroxa w którym znaleźli błędy niczym CD wyszły ale było już za późno na łatanie czegokolwiek bo płytki poszły do tłoczni ;]
tak więc czekajmy cierpliwie

Użytkownik

gdzies byl tekst ze moze to byc koniec lutego poczatek marca. ale gdzie indziej wyczytalem wypowiedz obecnego szef projektu debiana co tam maczal rece w zbieraniu fundusz na 224h developerow debiana. Mianowicie bylo cos o wiekszej niz do tej pory zglaszaniu ilosci bledow.... podobno przez przeciwnikow oplacania... przynajmniej debian bedzie bezpieczniejszy :P

Członek DUG
czechu -> stabilny Aurox był mniej stabilny niż niestabilny Debian.
A tak ogólnie to większość użytkowników Debiana używa testing lub unstable i są zadowoleni. Ja przynajmniej jestem.
EDIT:
A tak ogólnie, że jestem użytkownikiem DEbiana unstable, to jakoś mało mnie obchodzi, kiedy ETch będzie stable. Downgradu nie będę sobie robił.

wieczny student

Mnie w zasadzie też to nie interesuje, bo nadal będę używał testing. Datę tylko odnotuję jako kolejny duży krok do przodu jeżeli chodzi o systemy operacyjne i wypalę płytki z nowym stabilnym Debianem, którego pewnie niewiele razy użyję :)

Użytkownik

Ja zas wyczekuje wersji stabilnej, ponieważ aktualnie do unstable nie mozna dodawać większych zmian... a już czeka kde 3.5.6 w experminetal... tak więc mimo używania testing/unstable jesteśmy uzależnieni od wydania wersji stabilnej ;)

Piwo DUG

No tak :)
jeb...........ie mńie to kiedy będzie jade na testing i unstable
Ale kupie orginalene płyty z np. Linux+ lub linux extra Tak kupie
Tylko dlatego sentymetu poto by miec ładne płytki kolorowe orignalne.
Odczego mamy polecenie i repo
apt-get dist-upgrade

Bicycle repairman

Na pociechę powiem, że kolejny milowy krok na drodze do wydania etch wydarzy się na czasie, instalator etch w wersji RC2 z jądrem 2.6.18.

Członek DUG

Czy
apt-get -u dist-upgrade
zabawia sie tez z jadrem (bez glupich zartow prosze ;-) )? Jesli ETCH stable ma byc z jadrem 2.6.18 to pewnie wiele osob ma aktualnie ETCH'a ze starszym jajkiem.

1NF:rM@7iON1SP0vvErr

ja aktualnie mam etcha testing instalowanego jakis czas temu (z miesiac?)
i mam 2.6.18-3-486

Członek DUG

Miesiac temu ETCH byl juz zamrozony. Ja mam troche starszego ETCHA (2.6.16).

Bicycle repairman

ja aktualnie mam etcha testing instalowanego jakis czas temu (z miesiac?)
i mam 2.6.18-3-486
Chodzi o instalator, nie o to co jest w repo. Instalator ma starsze jajo.:)

1NF:rM@7iON1SP0vvErr

sorry nie zrozumielismy sie:)
jak instalowalem to wczesniejsza wersja jadra byla wersja 2.6.17-2.286.. po aktualizacji (aptitude dist-upgrade) wskoczylo na wersje podana wyzej