Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie, mam ogromny problem z prawidłowym skonfigurowaniem Debiana lub/i mój sprzęt płata mi figle. Mianowicie:
Debian 3.1r4/Etch przy próbie instalacji z internetu (po skonfigurowaniu połączenia dsl (z tp) via eth - czyli ip, maska, brama i dns) otrzymuję info, iż w tym momencie wystąpił problem z konfiguracją i że można ją ponowić później (w związku z czym instalacja przez net odpada).
Niestety moja wiedza z zakresu Linuxa jest zerowa (wybaczcie) i nie wiem, czy karta sieciowa jest w prawidłowy sposób instalowana, prawidłowy model to VIA VT6103L natomiast w konfiguracji pojawia się ona jako Via Rhine II ...
Kolejnym krokiem było podłączenie innej sieciówki (RTL8139D) - zarówno z włączoną jak i wyłączoną zintegrowaną efekt był ten sam.
Poza tym w obu przypadkach route nie wykazywał w spisie gatewaya, zaś ip było inne niż deklarowane (x.x.x.120 zamiast x.x.x.125). Przy próbie ręcznego zapisu gatewaya ukazywał się komunikat o nieosiągalności połączenia.
Nie wiem czy śmiać się z tego powodu czy płakać, w każdym razie przetestowałem już chyba większość możliwości, angażując w to również dawne Ubuntu, które "powiesiło" na stałe ustawienia sieci :), SuSe 10.1 widział lokalkę, netu natomiast nie (wszystkie możliwe porady znalezione w googlach również nie przyniosły efektu).
Jeśli ktokolwiek z was spotkał się z takim przypadkiem, lub/i wie jak go rozwiązać to będę baardzo wdzięczny za info :))
Ps. Przetestuję jeszcze Ubuntu 6.10 (wcześniej była to starsza wersja) i spróbuję wyłączyć IRQ na którym jest karta i sprawdzę jeszcze inne porty PCI :). Nie zmienia to jednak faktu, iż bardziej zależałoby mi na Debianie ...