Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użyszkodnik DUG

nie wiedziałem gdzie wrzucić ten post czy do kernela czy do sieci czy do software, no ale zdecydowałem tutaj. jak juz gdzieś tam wczesniej wspominałem nakładam łaty na jajko i iptables, chodzi mi o łate psd na 2.6.20, nałożyłem ją na dany kernel i skompilowałem, z iptables tak samo, niby wszystko ok. jak dam
iptables -A INPUT -m psd -j DROP
wywala mi (jestem teraz w pracy i nie wiem czy dobrze pamietam jakby co poprawie pozniej):
iptables: invalid argument
jak dam
iptables -m psd --help
to wyswietla mi pomoc. co jest nie tak? złe polesenia wydaje? wie moze ktos jak i co?? moze ma ktos działejącą łate psd na kernela 2.6.20?? sciaglem również kernel source-2.6.20 z mandrivy, rozpakowałem rpm-a i wyciągłem patcha psd na kernela, nałożyłem na swoje jajko i dalej to samo. moze w żródłach iptables cos trza pogrzebac przy psd. macie jakiegos pomysła?

Stary wyjadacz :P

dlaczego łaty dla psd nie nałozyłes z P-O-M ?

Użyszkodnik DUG

nakładałem wcześniej ale był taki sam rezultat. nie wiem czy sie myle czy nie ale psd nie ma w nowych p-o-m-ng znalazłem tą łate dopiero w p-o-m-ng z 20060308. jakies pomysły. Z tego co zauważyłem łata ta jest zaimplementowana w mandrivie, z tego co wiem ponieważ moj brat siedzi na tej dystrybucji pakiety sa tam bardzo szybko aktualizowane, np jądra i inne, jest to dystrybucja z pakietami na czasie, jadro ma juz 2.6.20 no ale iptables 1.3.5, dlaczego nie 1.3.7?? moze jest problem z psd na wowszych iptables i aby psd nie znikło z dystrybucji stosują jego starsza wersje? ma ktos jeszcze jakies pomysły

z 2.6.20 bawie sie tylko na deskopie z iptablesem 1.3.6,na serwer mysle ze zawczesnie dla tego kernela ,psd mam z patch-o-matic-ng-20060511 i chodzi ;)

Użyszkodnik DUG

dobrze rozumie ze łatałes 2.6.20 psd z pom 20060511 i wszystko ci hula?? iptables masz dystrybucyjne czy tez kombinowałeś cos z nim?? nakładałeś jeszcze jakies łaty??

tak ,2.6.20 jest dość mocno zmienionym kernelem poza tym p-o-m-ng to akurat tylko ten zaaplikował sie tak aby całość dobrze działała

Użyszkodnik DUG

fenks, bede probowec, zobaczymy co zdziałam, bede jeszcze pisac co wyszło, a i napisz czy tego pom nakładałes na debianowe zrodła iptables??

Użyszkodnik DUG

próbowałem z iptables 1.3.6 i łatą psd z pom-ng z 20060511 i dalej lipa. daje:
iptables -A INPUT -m psd -j DROP
i znowu:
iptables: invalid argument
co robie nie tak?? moze z czyms innym sie gryzie co nałożyłem??
patchuje jajko i je komp i inst. pozniej iptables patchuje , chmod +x extensions/.* i komp i inst. moze mi napiszesz szewczyk jak ty to robisz??krok po kroku i co nakładasz. w miedzyczasie pokombinuje jeszcze z iptables 1.3.5 bo w mandrivie na tym działa psd. pozdro