Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Jak w temacie - wie ktoś może jaką komendą można zamknąć tackę napędu cd-rom?
Po nagraniu płyty zawsze się wysuwa, ale często chcę jeszcze sprawdzić czy wszystko jest dobrze nagrane, a że kompa mam dość daleko od siebie to muszę wstawać żeby ją zamknąć.
Pozdrawiam

Członek DUG

eject -t
-t Ta opcja powoduje wysłanie do napędu CD-ROM polecenia wsunięcia tacki. Nie wszystkie urządzenia mają taką możliwość.
ps, sprawdz mana i google zanim zapytasz

Członek DUG

eject -t
PS wolniejszy byłem ;-)

Użytkownik

ps, sprawdz mana i google zanim zapytasz
Ciekawe jak sprawdzić mana jak się nie zna komendy....
Wujka Googla pytałem, ale poczęstował mnie wszelakiego sortu bałaganem nie na temat.
W każdym razie, dzięki.
p.s. A tak swoją drogą to czasami się nie dziwię, że forum może trochę podupadać jak się na każdym kroku wszystkich strofuje: "Najpierw sprawdź Googla", "Przecież masz to napisane na 179 stronie instrukcji" itd.itp. Co za problem, że ktoś się zapyta o jakąś zwykłą rzecz? Miejsce na serwerze się kończy? Za dużo topic-ów jest? Niech sobie będzie - jest wyszukiwarka można je przeglądać.

Moderator

Wystarczy zamontować ;-)

Ojciec Założyciel
0dd jest jeszcze młodym userem na tym forum i nie wie że tu panuje zasada "odpowiedz lub milcz" :) - raczej nie staramy się odsyłać do googli.
Z drugiej strony Odd napisał Ci wszystko jak na tacy

Członek DUG

Ciekawe jak sprawdzić mana jak się nie zna komendy....
Jest fajne polecenie, choć myślę, że mało znane wśród początkujących: apropos. Przeszukuje ono opisy oraz manuale w poszukiwaniu zwrotu wpisanego przez uzytkownika. Dla przykładu wpiszesz apropos eject cdrom i program do wysuwania/zamykania tacki jest w pierwszych pięciu wynikach. Przydatne, gdy się zapomni jakiegoś polecenia.

Użytkownik

Rzeczywiście ciekawe. I rzeczywiście mało znane :)

Pijak ;-P

Rzeczywiście ciekawe. I rzeczywiście mało znane :)
A ja myślałem, że to - razem z poleceniem info, jest podawane w każdym spisie podstawowych komend linuksa ...

Użytkownik

"Podstawowych" komend to jest całkiem sporo, a jeśli doliczysz jeszcze opcje każdej z nich to się robi cała książka.