Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

hej. co wykasować aby zwolnić miejsce na dysku?? gdzie szukać niepotrzebnych logów lub tymczasowych plików?? mam debiana etch i sam system z programami zajmuje około 7gb, wydaje mi się trochę dużo. po instalacji zajmował około 5 gb, a teraz po pół roku użytkowania 7 gb:(

Członek DUG

Użytkownik

gucio:/# du -sh *
3,5M bin
17M boot
0 cdrom
220K dev
23M etc
4,0K etc.resolv.conf
13G home
4,0K initrd
0 initrd.img
0 initrd.img.old
273M lib
2,7M lib64
0 linux-2.6.19.1
16K lost+found
16K media
12K mnt
0 proc
1,4G root
4,2M sbin
4,0K selinux
4,0K srv
0 sys
444K tmp
3,4G usr
257M var
0 vmlinuz
0 vmlinuz.old
w /home mam do folderu p2p podmontowaną drugą partycje dysku to dlatego pokazuje 14g, wygląda wszystko oki. chyba będę musiał trochę pierdół wywalić.

Piwo DUG

/bin - tutaj znajdują się binarne (wykonywalne) pliki najbardziej podstawowych narzędzi systemowych,
/boot - tutaj znajdują się pliki niezbędne do uruchomienia systemu (kernel, initrd, pliki bootloadera - w przypadku GRUBa),
/dev - znajdujące się tutaj pliki nie są faktycznie plikami na dysku, lecz odnoszą się do urządzeń - za ich pośrednictwem system komunikuje się z urządzeniami (komunikacja niskopoziomowa),
/etc - pliki konfiguracyjne, ustawienia systemowe,
/home - w tym katalogu znajdują się pliki określające ustawienia każdego użytkownika, ponadto jest on przeznaczony na zapisywanie danych, np. dokumentów, obrazków, muzyki i wszelkich plików których używamy na co dzień,
/lib - tutaj znajdują się systemowe biblioteki dzielone (shared libraries), zawierające funkcje które są wykonywane przez wiele różnych programów,
lost+found - tutaj narzędzia sprawdzające system plików umieszczają zagubione pliki (np. z powodu błędów na dysku),
/media - stąd mamy dostęp do nośników wyjmowanych (np. pendrive, CD-ROM),
/mnt - tutaj natomiast są montowane dyski,
/proc - wirtualny katalog, zawierający dane o aktualnie uruchomionych procesach,
/root - tutaj znajdują się ustawienia użytkownika root - głównego administratora każdego systemu uniksowego, który ma maksymalne uprawnienia,
/sbin - zawiera pliki wykonywalne poleceń, które mogą być wykonywane tylko przez administratora,
/sys - katalog, w którym przechowywane są podstawowe narzędzia wywoływane z wiersza poleceń konsoli systemu, wykorzystywane głównie przez administratora systemu,
/tmp - systemowy folder przeznaczony na pliki tymczasowe,
/usr - w tym katalogu są instalowane dodatkowe programy, które umożliwiają pracę zwykłemu użytkownikowi systemu,
/var - katalog przeznaczony na pliki systemowe, ale których zawartość często się zmienia, jak logi programów/systemu, pliki html czy skrypty php/cgi wykorzystywane przez serwer www - inaczej mówiąc są to dane zapisywane przez system i ważniejsze programy.

Dark Sith

Piwo DUG

i tu ktos cos motal http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=7008&highlight=deborphan
a tak prywatnie deborphan nie mam zainstalowanego robi to zamnie aptitude

Bicycle repairman

/proc - wirtualny katalog, zawierający dane o aktualnie uruchomionych procesach,
/proc jest jak najbardziej rzeczywistym katalogiem.

Użytkownik

Przeskanowałem system przy pomocy gtkorphan i znalazł jakieś pakiety, ale max to się uzbiera 10 MB. a tak na marginesie, używam apta, ale chyba czas powoli się przestawić na aplitude. gdzie jeszcze cenne miejsce może się marnować?

Moderator

Zainstaluj localepurge i skonfiguruj go tak by wywalał niepotrzebne pliki lokalizacyjne łącznie z manualami, to zwolni sie z pół giga.
P.S. Możliwe, że będziesz musiał zmienić priorytet pytań debconfa przed rekonfiguracją localepurge.

Bicycle repairman

Może się przydać także debfoster aby "przepytać" bazę zainstalowanych pakietów.

Użytkownik

Wywaliłem niepotrzebne pliki z /usr/src, wyczyściłem cache apta, usunąłem niepotrzebne pliki językowe i mam 1,1 GB wolnego miejsca:) dzięki za pomoc

Członek DUG

Zbadaj localepurge, nie zawiedziesz się.

Członek DUG
na moim dość ostrożnie instalczonym thebianku i tak znalazło 1275 k locali innych niż pl_PL i en_US