Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Partycje:
hda1 win,hda5 win,hda6 win,hda7 Debian,hda8 swap
W trakcie używania przez domowników win zwiecha i po resecie wezwali mnie że brzęczyk systemowy buczy ciągle równymi impulsami.
Po kolejnym resecie na moment ujrzałem na mgnienie oka gruba i momentalnie zaczął sie uruchamiać win który utknął jakby w trakcie uruchamiania (przesuwajacy sie w prawo sensor startowy).
Wyłączyłem komputer , odłączyłem dysk twardy , włożyłem do CD ROM-u live CD.
Troche jakby dłuzej sie ładował ale pracował z dwie dodziny bez zastrzezeń.
Po wyłaczeniu i podłaczeniu dysku twardego wszystko jest OK.
Czego mogę si spodziewać ?
Syn pisze pracę magisterską na tym kompie.
Czy to dysk ?
Jak to sprawdzić ?

elektryk dyżurny

po resecie wezwali mnie że brzęczyk systemowy buczy ciągle równymi impulsami.
na pewno nie dysk. na moje to będzie pamięć albo grafa

Użytkownik

a co do tego "na moment ujrzalem gruba i zacal ladowac sie windows" spróbuj przeinstalowac gruba , najprosciej to z jakiegos distro live np puppy linux albo rescue cd :) ale jak działa to morze narazie zostaw bo jak kolega pisał to najprawdopodobniej nie dysk tylko grafika albo ramk'i
pzdr aki

Adamin
Jak jest problem z kartą graficzną, to nie "buczy" równymi impulsami, tylko 1 długi i 3 krótkie.
Do ramu bym jeszcze dorzucił procka. Może jest problem z chłodzeniem...gorąco ostatnio się zrobiło. :)
rozbierz obudowę i zobacz czy coolerek się kręci :]
Pozdrawiam.

Pijak ;-P

po resecie wezwali mnie że brzęczyk systemowy buczy ciągle równymi impulsami.
na pewno nie dysk. na moje to będzie pamięć albo grafa
Na moje też. Spróbuj podmienić grafę, nagrzać ją i zobaczysz po reboocie czy to ona ;) To samo tyczy się pamięci.
Jak jest problem z kartą graficzną, to nie "buczy" równymi impulsami, tylko 1 długi i 3 krótkie.
To już zależy od płyty głównej. Jedna może piszczeć 1-3-1-3 a inna odstawi Ci 5-tą symfonię ;)
Pokusiłbym się jeszcze o jakiś stały monitoring temperatury CPU...