Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Otóż mam odwieczny problem z którym do tej pory sobie nie mogę poradzić. Chodzi o to by polecenie pppd call neostradatp nie musiałem wpisywać za każdym razem z uprawnieniami konta root. Nie bawię się w sudo tak więc to też odpada. Pragnę by polecenie pppd call neostradatp można było wpisywać tak jak zwykłe uruchomienie w teminalu np. Nautilusa bez podawania haseł itp. Proszę pomóżcie jak to zrobić?
PS. Aha i nie chcę by połączenie startowało bez mojej wiedzy tak więc autostart odpada.
Jesli uzywasz KDE to:
cd /home/user/.kde/Autostart ln -s 'sudo pppd call neostradatp' neostrada
to ci utworzy dowiązanie symboliczne ktore siedzi w autostarcie KDE i uruchamia przy starcie skrypt inicjujący połączenie ppp
potem z roota wykonujesz:
apt-get install sudo mcedit /etc/sudoers
wklejasz tam:
# /etc/sudoers # # This file MUST be edited with the 'visudo' command as root. # # See the man page for details on how to write a sudoers file. # Defaults env_reset # Host alias specification # User alias specification # Cmnd alias specification # User privilege specification root ALL=(ALL) ALL user ALL = NOPASSWD: ALL
i przy logowaniu się do KDE, będzie wykonywane z roota polecenie pppd call neostradatp
//edit: sorry nie zauwazylem dopiska ze nie chcesz sie bawic w autostart.. wiec sorry, post mozna skasowac.
Zmień właściciela skryptu uruchamiającego na Roota, a później nadaj mu bit lepkości (SUID).
Strony: 1