Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zbiór ciekawych porad dotyczących zsh
http://www.grml.org/zsh/#zshlovers
dostępny jako manual, html i pdf :)
Wydzieliłem temat, ponieważ wydaje mi się interesujący. :)
W zasadzie dopiero zaczynam z zsh.
Na początek nie będę się wysilał, tylko na początek "zjumam" trochę ustawień z grml.
Przyznam się, że zestaw ułatwień z grml zainteresował mnie bardzo.
Edit:
Podoba mi się w tych ustawieniach bardzo pytanie google z linii poleceń, autouzupełnianie nazw hostów, które mam zdefiniowane w ~/.ssh/config i wiele innych ciekawych funkcji. :)
Ktoś kurcze ostro pomyślał. :)
Podoba mi się w tych ustawieniach bardzo pytanie google z linii poleceń, autouzupełnianie nazw hostów, które mam zdefiniowane w ~/.ssh/config i wiele innych ciekawych funkcji. :)
to jeszcze nic, mi szczęka opadła jak przy modprobe <tab> dopełniał mi nazwy modułów, które mogę załadować i przy modprobe -r <tab> nazwy modulów, które mogę wyładować :)
W konsoli grml jest taka ładna linia, na dole, ze statusem systemu. Czy wiesz może jakie to ustawienia powodują wyświetlanie tych informacji?
w grml-owym zshrc jest coś takiego
# display system state status() { print "" print "Date..: "$(date "+%Y-%m-%d %H:%M:%S")"" print "Shell.: Zsh $ZSH_VERSION (PID = $$, $SHLVL nests)" print "Term..: $TTY ($TERM), $BAUD bauds, $COLUMNS x $LINES cars" print "Login.: $LOGNAME (UID = $EUID) on $HOST" print "System: $(cat /etc/[A-Za-z]*[_-][rv]e[lr]*)" print "Uptime:$(uptime)" print "" }
jeśli dobrze kojarzę to o to ci chodzi, tylko nie wiem gdzie ta funkcja jest wstawiona
U mnie działa to w bashu.
to jeszcze nic, mi szczęka opadła jak przy modprobe <tab> dopełniał mi nazwy modułów, które mogę załadować i przy modprobe -r <tab> nazwy modulów, które mogę wyładować :)
To też mam w bashu.
Nie ma się czym zachwycać.:P
Podoba mi się w tych ustawieniach bardzo pytanie google z linii poleceń, autouzupełnianie nazw hostów, które mam zdefiniowane w ~/.ssh/config i wiele innych ciekawych funkcji. :)U mnie działa to w bashu.
to jeszcze nic, mi szczęka opadła jak przy modprobe <tab> dopełniał mi nazwy modułów, które mogę załadować i przy modprobe -r <tab> nazwy modulów, które mogę wyładować :)To też mam w bashu.
:). Jest, póki to jest dla mnie nowe. :P
Nie ma się czym zachwycać.
no widzisz, a u mnie bash_completion tego nie załatwiał, więc dla mnie jest ;)
ponadto w bashu nie masz chociażby poprawiania literówek (w tym wielkość liter, również przy dopełnianiu), niezapisywania dubli w historii wpisanych poleceń oraz ignorowania wybranych poleceń w historii, skórek prompta (w sumie głupi bajer, ale jest :P) i kilku innych rzeczy, o których jeszcze nie wiem lub teraz nei pamiętam
a jeszcze z cyklu ciekawe linki:
http://zshwiki.org/home/
Chodzi mi dokładnie o taki ficzer w konsoli na dole.
![]()
Jak takie coś się konfiguruje?
Przepraszam, że odpowiadam na swój post.
Wszystko jasne, odpowiedź jest w pliku /usr/bin/grml-init-screen. :)
A u mnie nie działa nic. :( Wygląda nawet gorzej niż bash bo nie koloruje.
Czy ustawiłeś sobie w katalogu domowym pliki .zshrc i .zshrc.global wg. ściągawki podlinkowanej w drugim poście?
Ze strony tam wskazanej można sobie dociągnąć te pliki wraz z kilkoma innymi (również pomocnymi moim zdaniem) i użyć.
azhag - mój bash nie zapisuje dubli. nie i członek.
jak chcesz skórki, polecam bashish.
lekki offtopic... mój PS1 :D
'[[33[1;32m] $(date +%H%M%S) $RANDOM ! # j $(temp=$(cat /proc/loadavg) && echo ${temp%% *}) u@h w [33[0m]]n$ '
uwaga, między $ a zamykającym ' jest spacja ;] $RANDOM przydaje się przy podejmowaniu życiowych decyzji :D
Ja tylko nie moge na ich stronie znależć gpg do tego repo.
Ale ogólnie pliki konfigfuracyjne są fajne, chciaż bez nich jakoś tak zsh wydaje sie nie pozorny :]
właśnie odkryłem wbudowany w shell kalkulator - zcalc :)
Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich. Od dłuższego czasu używam zsh, ale to co zobaczyłem na grml wymiata (btw bardzo ciekawe live-cd) trzeba będzie się uważnie przyjrzeć ich konfiguracji. Dla chcących spróbować zsh coś po polsku http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/06/13/z-s … teraktywnych/
Czy skrypty pisane dla basha są choć trochę kompatybilne z zsh
jak najbardziej, zaczynając skrypt definiujesz z jakiej powłoki korzysta (ofc bash zostaje w systemie)
co za różnica, zanim był bash większość ludzi jako powłoki logowania używała csh, zaś do skryptów sh (wszyscy wiemy chyba jak genialnym językiem skryptowym csh jest...). loguj się do zsh, a skryptom dawaj #!/bin/bash i tyle.
FAQ mówi że lepiej nie polegać zbyt mocno na emulacji basha, ale myślę że najrozsądniej byłoby po prostu spróbować uruchomić kilka nieszkodliwych skryptów. niby jakaś tam kompatybilność jest...
Podoba mi się w tych ustawieniach bardzo pytanie google z linii poleceń, autouzupełnianie nazw hostów, które mam zdefiniowane w ~/.ssh/config i wiele innych ciekawych funkcji. :)U mnie działa to w bashu.
to jeszcze nic, mi szczęka opadła jak przy modprobe <tab> dopełniał mi nazwy modułów, które mogę załadować i przy modprobe -r <tab> nazwy modulów, które mogę wyładować :)To też mam w bashu.
Możesz opisać jak to się robi w bashu?
Wczoraj pisałem komuś prostego jednolinijkowca
feh *([jJ][pP][gG]|[gG][iI][fF]|[bB][mM][pP]|[pP][nN][gG])
sprawdzam — działa, więc posyłam w świat. Odpowiedź: nie działa. OK, może coś źle skopiowałem, sprawdzam co wkleiłem na stronie — działa. Po kilku minutach olśnienie — przełączam shell na bash i, niespodzianka, nie działa. I działać nie ma prawa, ponieważ bash — jak się okazuje — nie ma zielonego pojęcia czym są wyrażenia regularne...
Nie ma się czym zachwycać.
no widzisz, a u mnie bash_completion tego nie załatwiał, więc dla mnie jest ;)
wydaje sie ze powinien zalatwiac ... u mnie dziala :-)
ponadto w bashu nie masz chociażby poprawiania literówek (w tym wielkość liter, również przy dopełnianiu), niezapisywania dubli w historii wpisanych poleceń oraz ignorowania wybranych poleceń w historii
ignorowanie polecen ustawia sie przez HISTIGNORE= wstawienie tam & powoduje ignorowanie dubli ...
Wczoraj pisałem komuś prostego jednolinijkowca
Kod:
feh *([jJ][pP][gG]|[gG][iI][fF]|[bB][mM][pP]|[pP][nN][gG])sprawdzam — działa, więc posyłam w świat. Odpowiedź: nie działa. OK, może coś źle skopiowałem, sprawdzam co wkleiłem na stronie — działa. Po kilku minutach olśnienie — przełączam shell na bash i, niespodzianka, nie działa. I działać nie ma prawa, ponieważ bash — jak się okazuje — nie ma zielonego pojęcia czym są wyrażenia regularne...
prawdziwych tak latwo nie ma ale w bashu wyglada to tak:
feh *[jJ][pP][gG] *[gG][iI][fF] *[bB][mM][pP] *[pP][nN][gG]
(porownanie z prawdziwymi to przez expr)
Zsh mi się wywaliło jak zacząłem próbować funkcji przeszukiwania historii "/" i "?" . Wylogowało mnie z roota. :)