Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Użytkownik

tania - podziała trochę i znowu jej nie będzie, droga, podziała dłużej, zepsuć się musi byś kupił następną, ja używam Acar'ów i wymieniam średnio raz na 2 lata, jestem z nich zadowolony

Piwo DUG

Użytkownik

Kwestia eksploatacji - ja średnio w każdą wpinam i wypinam wtyczki 3 razy dziennie - a te styki to tragedia, a wyłączniki szlak trafia od pstrykania :)

elektryk dyżurny

w zasadzie jeśli nie masz żadnych zabezpieczeń przeciwprzepięciowych w skrzynce z bezpiecznikami i nie ma takowych przy trafostacji (a jeśli mieszkasz w apartamentach wybudowanych przed około 1995 rokiem, to prawie na pewno nie ma ani jednych, ani drugich), to w tej sytuacji nie ma sensu wydawać pieniędzy na listwę przeciwprzepięciową - i tak ona ci nic nie da w razie uderzenia pioruna.
kup sobie zwykły przedłużacz z włącznikiem za 10 PLN i czteropak piwa.

Ojciec Założyciel
Ale czują się pewniej :)
każda baba u mnie w robocie woła o listwę, więc robię poważną minę, śmiech chowam pod pachę i.... montuję.
Bez burzy - jak właściciel biurowca zrobił przepięcie to poleciało z 5 listew, mnie spaliło jednego swicha, a w drugim upaliło 11 portów

Użytkownik

a mnie listwa uratowała sprzęt jak wylałem kawę na monitor, nie puściła na nic co było wpięte w listwę, kosztowało mnie to jedynie 0,4 zł bezpiecznki ni i nowy nikitor :(ł
Co do burzy - nie ma żadnego dobrego zabezpieczenia. Jeżeli walnie gdzieś tam, to zabezpieczenia na lini pokolei będzie wywalało, jeżeli to daleko no to może do nas nie dojdzie, ale jeżeli blisko - to żadne cuda nas nie uratują. Najlepiej powyjmować wszystko z gniazdek i wyłączyć korki. Iskra z gniazdka jest w stanie przeskoczyć nawet 5-6 metrów więc przerwanie obiegu w kilku miejscach dość skutecznie ogranicza dostęp. Tyle że jak wypniemy taką listwę z gniazda to nie kłaść wtyczki w odległości 10cm (tyle co wypiete) lecz jak najdalej, najlepiej za ścianką drewnianego biurka, jak już coś z gniazdka wyskoczy to niech se szuka innego ujścia niż układ zasialnia sprzętu.
Pozdro

Członek DUG
A ja jade od dziesięciu lat na listwie firmy Lestar i moge jedynie narzekać na to że skończyła mi się ilość wolnych gniazd wokół mojego biurka. Mieszkam w kilkudziesięcio letnim apartamentowcu budowanym jeszcze z cegły. Co do awaryjności przełącznika na listwie się nie wypowiem bo używam go dość sporadycznie.

Użytkownik
Ja swój też używałem sporadycznie... w zasadzie w cale. No i mi się stopił. A że pod biurkiem mam trochę kurzu itp. śmieci to zaczął mi rozłączać, to próbowałem go wyłączyć i załączyć jeszcze raz i tak odkryłem, że się nie da.

elektryk dyżurny

a mnie listwa uratowała sprzęt jak wylałem kawę na monitor, nie puściła na nic co było wpięte w listwę, kosztowało mnie to jedynie 0,4 zł bezpiecznki ni i nowy nikitor :(ł
to samo by się stało, gdybyś tej listwy nie miał. poważnie.
Co do burzy - nie ma żadnego dobrego zabezpieczenia.
jest, ale to bardzo droga zabawa i z tego co widzę nawet w nowoczesnym budownictwie nie robi się tego jak należy. potrzeba zainstalować na każdej linii osobno iskiernik, 3 stopnie jednorazowych ograniczników, dodatkowe ograniczniki na telefon/ethernet... kupa szmalcu.
zgadzam się co do tego, że jednak najlepszym sposobem ochrony odgromowej jest wyciąganie wtyczek z gniazdka (nie wystarczy pstryknąć wyłącznika na listwie), no bo na to nie ma siły, polecam :P

Użytkownik

to samo by się stało, gdybyś tej listwy nie miał. poważnie.
Rychu, nie wiem nie mam wykształcenia, bezpieczniki wywaliło, jakby nie wywaliło to może by co poszło na reszte :)

elektryk dyżurny

właśnie po to stosuje się bezpieczniki, żeby w razie draki wywalało właśnie je, a nie całą resztę :)
EDIT: ale żem sie wymądrzył :P

Członek DUG

Tylko że taki bezpiecznik może przy burzy działać jak zwykły przewodnik .
Kilkaset Amper to nie przelewki .

elektryk dyżurny

ta, bezpiecznik to zabezpieczenie nadprądowe, czyli przeciwzwarciowe i ostatnio również przeciwprzetężeniowe (coby się przewody w ścianach nie przegrzewały). a przed burzą chronią iskierniki i ograniczniki przeciwprzepięciowe.
kilkaset amperów to doi rozrusznik z akumulatora w czasie rozruchu albo jakaś spawarka. w przypadku pioruna są to setki tysięcy amperów ;)

Członek DUG

Ja dziś miałem tyćku w robocie zabawy po sobotniej i niedzielnej burzy . Jakies 6 kompów z tymi samymi objawami czyli we wszystkich zasiłki padły , jeden komp całkiem zeszedł ( zostały śmierdzące blachy ) .