Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Potrzebuje jakiegoś taniego, stabilnie pracującego routera do neostrady, ma ona być dzielona na 2 osoby, jedną zapinamy do lanu a drugą do wlan. Kiedyś ktoś poruszał temat routerów linksys wrt54g z możliwością wgrania alternatywnego softu (mini linuxa, prawdopodobnie duże możliwości), szukałem zdeka ale pod neo takich nie znalazłem. Może ktoś z was znalazł takiego linksysa lub ma jakąś inną sensowną propozycje. pzdr
do podzielenia neo wystarczy ci ruterek tej klasy, co ja se kupiłem (LINK). jest tani jak barszcz. ma funkcję przekierowania pojedynczych portów kompów z podsieci bądź wystawienia wszystkich portów wybranego kompa 'na zewnątrz' (tzw. DMZ). do domu styknie.
Takie małe sprostowanie nie wrt54g tylko GL ten pierwszy to AP :].
Jak to działa? W tym urządzeniu wbudowany jest modem adsl i wpisuje się tam nazwę użytkownika i hasło i się łączymy? Moglibyście polecić mi coś znanej firmy co obsługuje wi-fi i do tego jakąś bezprzewodową kartę sieciową? Czy resetowanie połączenia jest tam dosyć proste czy skomplikowane bo często muszę ip zmieniać żeby z rapida ściągać.
rychu ale ten router nie ma wlanu, na którym bardzo mi zależy, jak ludziska zobaczą jakiegoś kabla pomiędzy moim domem a wójka, to może się znależć ktoś uprzejmy i nas podpier.... czadman zapodawał kiedyś tego linka
http://www.idg.pl/news/103368.html
pozytałem i znalazłem
http://allegro.pl/item209466750_linux_owa_motorola_wr850gv2_dd_wrt_linksys_wrt54g.html
co o tym sądzicie??
a sorki, nie doczytałem ;)
nb. dzielenie neo jest przecież legal
Regulamin neo mówi inaczej. Dział II &6 punkt 4
Nie umożliwiać korzystania z Usługi osobom trzecim poza Lokalem
ale zawsze można podzielić wewnątrz lokalu nie udostępniając osobom trzecim :)
ale o to chodzi ze ja nie jestem w tym samym lokalu, a jak postawi router z wlanem w oknie to powie że jak będzie chodzić po ogródku z laptopem którego zamierza kupić i chce mieć internet to takie cuś nie jest przestępstwem
ja bym optowal za linksys wrt54g w wersji do 4. (osobiscie uzywam wrt54g v.3.1) lub tez wrt54gl v.1.1 . i soft oczywiscie alternatywny ale wolny. a dd-wrt to komercja. do tego jakis modemik adsl na rj45. do zestawu zarzucilbym jeszcze nslu2 z debianem. :)
moj linksys pracuje na openWRT. www.openlinksys.info .
G =/= GL, przecież jedyne co można na G postawić to HotSpot.
Bramę stawia się na GL gdyż bez zbędnych tłumaczeń widać iż ma więcej gniazdek (choc osobiście nie mam zamiaru w zyciu używac tego jako router).
Swoja drogą cały soft pod WRT54.. to jedno gówno gdyz tryb bridge nie działa jak powinien w OSI 2, ale dokonuje MAT.
Zewnętrzyny modem ADSL z RJ45/ router z modem - tak w ustawieniach wpisuje sie login i hasło i ustawia się czasami interwał czasowy na odświeżenie linka.
Karta Wi-Fi - karty na Atherosah mają sporą moc, ale bywają z nimi problemy, RaLinki z tego co wiem działają dość przyzwoicie.
Co do podziału NEO:
Lokal w wypadku posiadania działki z domkiem czytamy jako cały grunt należący do tej posesji (ogród, podjazd i wszystko co znajduje się na tj działce będzie rozumiane jako "lokal").
Jak dasz szyfrowanie WPA lub WPA2 to nikt Ci się ni podłączy, a jesli będziesz miał autoryzacje poprzez Radius to możesz spać spokojnie bo żeby to obejść to trzeba mieć wiedzę, czas i środki :].