Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Przeglądałem artykuł o voip'ie pod linuxem i wpadł mi do głowy pewien pomysł czy da się przy pomocy linuxa zrealizować coś takiego.
|TELEFON_STACJONARNY| --- |serwer| ----> INTERNET <---- ja_zkompem ze słuchawkami lub telefonem stacjonarnym.
Na sieciach telefonicznych nieznam się wogóle i nie oczekuje bynajmniej odpowiedzi tak da sie nie nieda się. Może ktoś ma jakieś ciekawe artykuły na temat sieci telefonicznych, czy np w samym jednym domu możnaby było zrobić sieć telefoniczną w oparciu o okablowanie sieciowe (lan i telefony na tych samych kablach). Albo jak zrobić z linuxa centralke telefoniczną :> da się ??
Interesuje się tym z uwagi na fakt, że skype mi strasznie nie pasuje a rozwiązania linuxowe są pod linuxa jak gnome meeting czy kphone. Jeśli dałoby się zrobić taki myk, że warstwą pośrednią między mojym linuxem a domem (telefon stacjonarny) połączeniem zarządzałby serwer byłoby miodzio.

Członek DUG
http://www.asterisk.org/ -to wstep do tematu.
haslo: asterisk@home.
jak znajde linki, ktore mialem gdzies zapisane to je tu zarzuce.

Użyszkodnik DUG

możesz zrobić tak ze postawisz serwer voip ale jak chcesz podłanczac do niego tel stacjonarne to miedzy serwer a telefon musisz jeszcze wstawic bramke voip (jedna kosztuje około 150 zł) albo skorzystac z oprogramowania typu x-lite, i przez nie rozmawiac. centrale na linuxie możesz postawić na asterisksie(sa paczuszki pod debiana) lub jest specjalnie stworzona do tego typu rozwiązan dystrybucja o nazwie trixbox (ma na gotowo więcej możliwości niz jakbys samego asterisksa na debianie przykładowo postawił) z bardzo rozbudowanym panelem administracyjnym zarzadzanym przez www. jak ci nie pasuje skype, to mozna sie również przesiąść na wengo, gdzie jest lepsza jakość rozmów. pozdro

Członek DUG

No i już jakiś pkt zaczepienia dzięki chłopaki. Czy zamiast bramek voip nie lepsze byłyby telefony :) z wyjściem na rj widziałem że takie są. I pytanie jak mam tego asteliksa i po jednej stronie mam telefon to czy moge z nim rozmawiać przez linuxa z jakiegoś oprogramowania bez telefona ? No i czy ewentualnie progz jest dostępny po winde.

Użyszkodnik DUG

pewnie jak takowe słuchawki są na necie to i pewnie bez bramek voip bedzie hulać, tylko jaka jest orientacyjna cena takich telefonów? mają one jakis interfejs do konfigurowania (przyznawania ip itp)? a jeśli chodzi o softa do rozmawiania przez własny serwer voip to x-lite polecam (dostępne na linuxa i winde)

Członek DUG
niestety wlasnie padl mi hdd i wszystkie linki miedzy innymi.
ale mam tu poki co emulator bramki:
http://www.linksysdata.com/ui/PAP2/User-Basic.htm