Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak sprawdzić jaka karta jest na ethX. Jak w przypadku kilku kart zamienić je, żeby dana karta była na innym ethX?

matka przelozona

Członek DUG
Jak przydziela to mi np wydaje się (mam tak na serwerze), że jak mam kilka kart w PCI to od AGP liczy tzn pod grafiką mam jedną sieciówke i ona jest eth0 niżej mam kolejną i ta już eth1 więc chyba w ten sposób liczy ale nie wiem czy o to wam chodziło.

Administrator

Pewnie ustawia je w kolejności zajmowanych przerwań przez karty pci.

matka przelozona

wieczny student

A czy jak już się ustali, że eth0 to np.3com a eth1 to realtec, to przy następnym uruchomieniu komputera też tak będzie, czy może się zmienić?

Administrator

No tak. Co miałoby to zmienić?

Użytkownik

Jednego się dawno nauczyłem z sieciówkami - sterowniki kompilować TYLKO jako moduł !!!
Nie raz dostawałem kur****y jak wyjąłem którąś z sieciówek i wszystko sie popieprzyło. Trza było zmieniać regóły firewalla i parę innych dupereli. A tak wyjmuje np. jedną sieciówkę , wywalam moduł i juz łatwiej jest sie w tym połapać.
Teraz mam 4 sieciówki w serwerku-routerku (dwie te same i dwie różne) i jak sobie przypomnę gdy dochodziłem która jest która to tez mnie trafiało, no ale juz po bólu :)

matka przelozona
przewaznie stsuje jedne rodzaj kart siecowych oraz sterowniki do nich wkomplowywuje w kernel :]
co do identyfikacji kart to np jesli erpniemy kablelk podpiety z drugiej strony do jakegos akrywnego uzyadzenia sieciowerog to linux nam powie ze wlasnienp d eth1 zostal wpiety kabelek.....
co do plikow firewalla to raczej operuje adresami podsieci i np IP niz interfejsami jest to wygodniejsze i czytelniejsze :]
Członek DUG

a czy kolejnosc ta (ethx i przyporzadkowana karta sieciowa) nie jest zalezna od kolejnosci w pliku /etc/network/interfaces ? jak ktos ma wiwl kart sieciowych moze sprawdzic i dla orientacji dac znac. niestety ja nie mam zadnej :).

matka przelozona
konfiguracja kart czyli klepniecie wpisow w /etc/network/interface jest puzniej nam poprotu chodzi o to co ma wplyw na to ze np karta pierwsza od AGP jest Eth0 a ta pod niom Eth1 lub co ma wplyw n to ze jest to na odwrut....
jak bede miala czas to sobie oblukam katalo /proc moze kernel jakos sobie kolejno oznacza szyny PCI czy co....
Użytkownik

A jak zidentyfikować która karta to eth0 a która eth1?

Członek DUG

można np po mac-u. Wsadź najpierw jedną skonfiguruj potem
ifconfig
edit:
spisz sobie mac oczywista
end_edit
potem dołóż drugą skonfiguruj
ifconfig
edit:
albo poprostu wyciągnij z jednej kabelek to na drugim kompie powinno w konsoli napisać:
ethx: link down