Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
mam taki mały problem. otóz stoi sobie apache na porcie 80 na domowym serwerku. a za nim w lanie jeden komp, ktoremu serwerek udostepnia internet. chcialem apache postawic na porcie >1024, co by nie chodził z prawami roota, a potem przekierowac zapytania na port 80 w iptables na ten port powyzej 1024 (w moim przypadku, przyjalem port 1337). ok, mam regulke ktora przekierowuje.
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-ports 1337
I wszystko działa. natomiast, komp ktory siedzi w lanie (udostepniam mu net) przestaje miec internet, tzn chodzi o to ze ten komp tez jest przekierowywany na port 1337 i on czyta tylko strony z mojego apache. dokladniej: wpisuje na nim www.google.pl a tam sie wlacza stronka ktora siedzi na moim kompie.
i tu jest problem. probowalem zrobic to przez DNAT, ale dzieje sie tak samo.
jest jakis sposob, zeby pokazac iptablesowi, zeby tylko z jednego interfejsu przekierowywal port 80 na 1337, a zeby drugi interfejs zostawil w spokoju ?
w razie czego moge pokazac moj skrypt iptables.
Witam
mam taki mały problem. otóz stoi sobie apache na porcie 80 na domowym serwerku. a za nim w lanie jeden komp, ktoremu serwerek udostepnia internet. chcialem apache postawic na porcie >1024, co by nie chodził z prawami roota, a potem przekierowac zapytania na port 80 w iptables na ten port powyzej 1024 (w moim przypadku, przyjalem port 1337). ok, mam regulke ktora przekierowuje.Kod:
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-ports 1337I wszystko działa. natomiast, komp ktory siedzi w lanie (udostepniam mu net) przestaje miec internet, tzn chodzi o to ze ten komp tez jest przekierowywany na port 1337 i on czyta tylko strony z mojego apache. dokladniej: wpisuje na nim www.google.pl a tam sie wlacza stronka ktora siedzi na moim kompie.
i tu jest problem. probowalem zrobic to przez DNAT, ale dzieje sie tak samo.
jest jakis sposob, zeby pokazac iptablesowi, zeby tylko z jednego interfejsu przekierowywal port 80 na 1337, a zeby drugi interfejs zostawil w spokoju ?
w razie czego moge pokazac moj skrypt iptables.
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 80 -d ! adres_twojego_serwera -j REDIRECT --to-ports 1337
Jak zapodalem tą regułke to nic to nie dało.
Ale usunąłem "!" (wykrzyknik) z tej regułki i zadziałało.
Dzięki za pomoc. Teraz apache smiga na porcie 1337 (bez praw roota), a www smiga. i komp za natem ma bezproblemowo internet.
pozdro.