Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
W Lenny używam od jakiegoś czasu fluxboxa. Bez większych problemów zrobiłem go na bóstwo. W Lenny jest oczywiście nowsza wersja. Mam też Etcha, na którym nie mogę dojść do ładu z fluxem. Nie mogę ustawić wielkości czcionek we wszelkich programach. W conky widzę maczek. W programach zrobionych w qt - małe, w tych w gtk - małe. Zaznaczam, że to nie mniejsza rozdzielczość, bo z xorg.conf wywaliłem wszelkie rozdzielczości większe niż ta, której używam. Zmieniłem wielkość czcionek w ustawieniach danego stylu (bo chyba wersji fluxa w repo etcha nie da sie zmusić do korzystania z ustawień overlay), ale to oczywiście zmienia wielkość czcionek w menu, toolbarze i belkach okien...a w programach mrówki. Zmiana ustawień czcionek w kde, które jest "pod maską" też nic nie daje.
Z góry dzięki za wszelką pomoc i sugestie.
aptitude install gtk-theme-switch qt3-qtconfig
Później :
switch
lub
switch2
do zmiany ustawień programów opartych na gtk i
qtconfig
do zmiany wyglądu programów qt. Wszystko dostępne w szukajce i na google.pl w kilka sekund. Jest jeszcze forum pod adresem http://forum.fluxboxpl.org/ gdzie znajdziesz odpowiedzi na 99% możliwych pytań związanych z fluxem. Polecam jeszcze ściągnąć źródełka najnowszego fluxa, spaczkować i instalować. Da się nawet na etchu.
Duży rośnij.
Spróbuje po powrocie do domu. W pracy mam tylko Lenny.
na Etch fluxbox jest jakiś bubu lepszy jest na Sidzie
http://packages.debian.org/unstable/x11/fluxbox
dlamnie rewelacja miodzio mniam mniam
na Etch fluxbox jest jakiś bubu lepszy jest na Sidzie
http://packages.debian.org/unstable/x11/fluxbox
dlamnie rewelacja miodzio mniam mniam
nie jest "bubu", po prostu jest archaiczna wersja ;) poza tym kolega pisał, że używa Lenny'ego, nie Etcha
no ok nei bubiasty ale z przed epoki p.n.e tak wyglada na etchu fluxbox
W XFCE robiło się to tak:
echo "Xft.dpi: 96" >> ~/.config/xfce4/Xft.xrdb
więc musisz poszukać odpowiednika Xft.xrdb i dodać do niego coś podobnego :)
wiem, wiem, że w xfce tak to się robi. tu okazało się odwrotnie. miałem właczone dpi:96 w kde. Dopóki go nie wyłączyłem miałem w kde normalne czcionki w aplikacjach qt, a w fluxie maczek. wyłączyłem i jest bomba. takie same czcionki i tu i tu. Z gtk nie było problemów.
to jeszcze się dalej popytam. próbowałem dodać [encoding] {UTF-8} do menu, ale cały czas brakuje mi w nim polskich znaków. może jest jakiś inny sposób.
i jeszcze jedno. dla przezroczystości mam tylko włączoną opcję w init "session.forcePseudoTransparency: true". w lennym to działa, a tu mam czarny toolbar dopóki nie pojawi mi się ikonka w na pasku. menu i obramowania okien są ok.
Dobra dzięki za pomoc. Odechciało mi się dłubać w tym dziadzie. Zainstalowałem sobie z backportów ślicznego fluxboxika 1.0 rc3. Ten z repo etcha chyba serio był jakiś bubu. Nowa wersja naprawia wszelkie niedoróbki. Wszystko śmiga.
Strony: 1