Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
Witam,
Mam takie pytanie (narazie czystko teoretyczne) kieruję je do bardziej obeznanych w temacie - jak podzielić dysk na serwerze? Żałóżmy ze dysk na serwerze miał by mieć pojemność 40GB więc jakbyście proponowali zastosować partycje (rozmiary i montowanie)

wieczny student

Byłoby trochę łatwiej jakbyś napisał, co to za serwer ma być, bo jak to ma być tylko serwer druku, to.....

Członek DUG

Moderator

Ja bym sugerował tak:
/ - 200MB
/boot - 20MB
/usr - 3GB
/var - 1,5GB
swap - tu sam zdecyduj (w zależności od ilości RAMu)
/home - cała reszta
Niektórzy jeszcze /tmp jako osobną partycję zakładają, ale ja osobiście wolę zrobić symlink do odpowiedniego katalogu w /home.

matka przelozona

Członek DUG

A ja kiedys sie nieznałem a miałem nowy dysk i sobie pomisłałem "niech sobie debian uzywa :)"
i tak mam teraz na workstacji:
/ - 10GB
swap - 1GB
/home - reszta
:D
da sie jakos bezbolesnie zmiejszyc / i dac to na /home ??

elektryk dyżurny

tylko z partition magic

Członek DUG

tylko z partition magic
a qtparted sobie nie poradzi?

elektryk dyżurny

a czy to bezpieczne? ;)

Członek DUG

a czy to bezpieczne? ;)
szczerze mówiąc, kiedyś robiłem roszady z partycjami przez qtparted, ale dziwnie się zachowywał, raz miał dostępne wszystkie opcje, za chwilę np opcja resize nie była dostępna, ale wtedy jakoś zrobiłem te partycje i działają.
Więc ciężko wyczuć czy bezpieczny

Moderator

po co sie tak rozganiczacz
/ - 3 GB
swap - mniejweicej tly ile masz ram'u prrzy serverq
/home reszta
gdzie w /home beda konta userow i katalog z poczta oraz www
Lubię mieć porządek przy backup'owaniu. :]

matka przelozona
no chyba e siezna tak dokladnie system i sie ma bardo dokadnie sprecyzowane przenaczenie i konfiguracje servera to mozna porozdzieac na duza ilosc pratycji....
ale w wiekszosci przypadkow jest to marnowanie dysq...
dodatkowo z zle zaplanowanych zbyt ciasnych partycji moga sie tylko problemy wywiazac....
pozatym 1 partycje sie duzo szybciej backupuje.....