Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
Witam mam pytanko do specjalistów:) Mianowicie mamy w szkole w jednej z pracowni informatycznych 14 komputerów + serwer. Komputery są dość dobre jak na szkołę i mamy taki problem że nasz nauczyciel oczywiście dla naszego dobra:D odpina switcha od prądu co powoduje nie dość że zerwanie połączenia z internetem to zrywa również połączenia między poszczególnymi komputerami. Czyli Załóżmy że gramy sobie na lanie w jakaś grę koleś odpinam switch od prądu i od razu wszyscy mają Connection Intruped;/. I tu pojawia się moje pytanie w jaki sposób można zrobić tak że gdy switch zostanie wyłączony komputery miały ze sobą połączenie? Cała sala jest okablowana systemy to Windows XP oraz Debian (oczywiście mojej roboty:P):) Bardzo proszę o wszelkie sugestie!

DUG

nie, bo kompy komunikują sie ze sobą przez tego switcha.

Członek DUG
no dobra ale wszystkie kompy podłączone są do jednego przewodu... gdybym np na jednym z komputerów założył wirtualny serwer albo coś w tym stylu? Chodzi tylko o to żeby te komputery miały ze sobą połączenie...

Członek DUG

Albo są podpięte do jednego przewodu albo są podpięte do switcha.
Zdecyduj się w końcu.

Użytkownik

Robot_ napisał(-a):
Albo są podpięte do jednego przewodu albo są podpięte do switcha.
Zdecyduj się w końcu.
jak sobie podlaczy kablem koncentrycznym 10mb to moze to mu wyjsc, pod war ze kazda karta sieciowa bedzie miala odpowiednia, okragla wtyczke :)
tak jak na tym zdjeciu:
http://www.allegro.pl/item279905129_karta_sieciowa_ … ps_combo.html

Członek DUG
Nie wszystkie kompy są podpięte do switcha pasuje mi na siłę jakiś sposób żeby stworzyć sieć lan między nimi:D
Ostatnio edytowany przez LongeR (2007-12-05 21:04:00)

DUG

LongeR napisał(-a):
... ale nie wiem dokładnie jak to jest ...
Jak sie dowiesz jak to dokładnie jest to możesz napisać, ale jestem na 100% pewny ze wszystkie sa podłączone do jakiego switcha! Wiec mozesz sobie kombinować.
BTW możesz zrobić tak kopić dodatkowe sieciowi i włożyć do swojego kompa i kumpla i kompa a potem połączyć te kompy przez krosa.

Członek DUG
Nie na pewno jest switch bo jak go koleś wyłączy to kaplica:P No może akurat coś wykombinuje jeszcze:D

Członek DUG

LongeR napisał(-a):
idzie jedna listwa i z tej listwy "wychodzą" gniazda do których się podpina kabelki
O matko.
Poczytaj trochę o sieciach.
Uwierz mi, jeśli coś wpinasz w listwę nie znaczy że w środku biegnie jeden kabel, jeśli będziesz miał kiedyś czas to otwórz listwę i zobaczysz że w środku biegną kable :). Ich ilość w okolicy switcha powinna być równa ilość gniazdek w listwie.
Możecie kupić karty wi-fi na USB i do tego postawić jakiegoś taniego AP.

Członek DUG
Stary akurat w tym się nie orientuje bardzo gdyż nie miałem wcześniej do czynienia z takimi sieciami... już więcej kojarzę jeżeli chodzi o radiówkę ale rzeczywiście walnąłem głupotę przecież do switcha masę kabli wchodzi;/ Musze się wziąć i poduczyć bo zgroza:D