Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Wczoraj robiąc aktualizację wszystko jeszcze działało.. natomiast dzisiaj już nie.
Otóż kiedy próbuję podnieść interface sieciowy (mam ich kilka na jednej karcie i muszę ręcznie podnosić) dostałem komunikat:
Error: an inet prefix is expected rather than "192.168.1.8/255.255.255.0"
Failed to bring up dom
doszedłem, że winna jest paczka iproute (w sidzie aktualna wersja to 20071016-3) gdyż jak zdowngrade'owałem ją do wersji testing (20071016-2) wszystko działa jak należy..
Gdzie tkwi błąd i jak go rozwiązać? czy to po prostu uroki sida i muszę poczekać na poprawioną paczkę ?
Pozdrawiam
co i gdzie muszę ustawic?
moje ustawienia w /etc/network/interfaces :
allow-hotplug ath0 iface dom inet static address 192.168.1.8 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.1.1 broadcast 192.168.1.255 route add default gw 192.168.1.1 dns-nameservers 194.204.159.1 194.204.152.34 up /sbin/wpa_supplicant -iath0 -Dwext -c/etc/wpa_supplicant/wpa.conf -Bw pre-down wpa_cli terminate
jak dla mnie
allow-hotplug ath0
iface dom inet static
powinno wyglądać tak
allow-hotplug ath0
iface ath0 inet static
no chyba, że ta karta faktycznie nazwa się dom a nie ath0
Ostatnio edytowany przez bobycob (2008-01-09 19:40:16)
mam kilka interface'ow, o czym napisałem wcześniej (to uważne czytanie..)
więc robie
ifup ath0=dom lub inny i podnosi mi się dany interface..
z twojej wypowiedzi wcale tak to nie wynika
dla mnie interface sieciowy = karta bo tu jest mowa o sprzęcie - interfejs może być też wirtualny.
co innego przypisanie dodatkowych adresów ip na jednej karcie lub stosowanie vlanów.
inaczej mówiąc to jak szbko uzyskasz odpowiedź zależy od tego jak zadasz pytanie
ja bym podniósł to troszkę inaczej
ip add add ip/maska brd + label dom dev ath0
i zamiast bawić się w akrobacje prost skrypt w bashu wystarczy
Ostatnio edytowany przez bobycob (2008-01-09 23:16:29)
dla mnie to nie sa akrobacje:) ifup ath0=nazwa_interfejsu czy to takie skomplikowane ?
Otóż kiedy próbuję podnieść interface sieciowy (mam ich kilka na jednej karcie i muszę ręcznie podnosić)
myslalem ze wystarczy zeby sie domyslec o co mi chodzi..
a moje pytanie nie tyczy sie podnoszenia interface'u tylko bledu..