Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Witam
Kupiłem nowego kompa z Vistą Home Premium. Płyta główna to Asus
M2N-VM DVI, a napęd to LG GH20NS10 na SATA. Prosiłem, żeby w sklepie
systemu nie instalowali [ale oczywiście go kupiłem - oryginalny] bo sam
to zrobię.
W toku instalacji pojawia się komunikat:
"Brak wymaganego sterownika urządzenia stacji dysków CD/DVD". Pytanie: o jaki sterownik może chodzić: do napędu DVD??? Czy do napędów w ogóle są sterowniki? Na stronie LG znalazłem jakis firmware, ale to chyba nie to samo, co sterownik. Bardzo proszę o podpowiedź w tej sprawie, bo utknąłem na samym początku instalacji.
Pozdrawiam

Pijak ;-P

Na tej płycie, pomimo napisu na pudełku "Vista ready" musisz (musisz, bo później też utkniesz) uaktualnić BIOS... Być może to wystarczy.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-02-12 08:35:50)

Użytkownik

Hmmm... Ja nie mam stacji dyskietek! :-(
Skąd ta wiadomość, że utknę - masz z tym osobiste doświadczenie? [nie pytam złośliwie, ale update BIOS-u to poważna sprawa]
Na forum MS podpowiadają, że może chodzić o kontroler dysku twardego - może wystarczy nagrać na pednrive najnowszy sterownik do płyty, zawierający m. in. sterowniki do dysków twardych i odpalić?
help...

Pijak ;-P

bios w dzisiejszych czasach uaktualnia sie z pendrive`a. Nie jest to żadna poważna sprawa, służy to jedynie (głównie) poprawieniu kompatybilności sprzętu, a niekiedy jego uruchomieniu. Tak, miałem wątpliwą przyjemność instalowania Visty na tej płycie, napęd też miałem SATA i po pierwszym reboocie w terkcie instalacji miałem czarny ekran. Nie pomogła podmiana płyty ani napędu, ani nośnika - pomógł upgrade BIOSu.
może wystarczy nagrać na pednrive najnowszy sterownik do płyty, zawierający m. in. sterowniki do dysków twardych i odpalić?
Nie, bo VISTA obsługuje w pełni AHCI i żaden sterownik nic tu nie wskóra, a już w szczególności żaden sterownik na pendrivie.
Aaaa i wyłącz Cool&Quiet`a w BIOSie, chyba, że w najnowszym już to poprawili.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-02-12 09:09:03)

Użytkownik

Problem pochodził od zepsutego napędu LG. Dzisiaj odbieram kompa z serwisu :D

Członek DUG

Użytkownik

Napęd LG nie był zepsuty - był niekompatybilny z płytą Asusa. Do tego twardy dysk miał badsectory - ogólnie 3 wizyty w serwisie i 2 tygodnie w plecy - ale teraz wszystko działa ;-)