Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Administrator

Jeśli używasz proftpd możesz w konfigu dopisać:
DefaultRoot                     ~/
i załatwione. W innych serwerach pewnie jest jakoś podobnie.

Członek DUG

Członek DUG
	Witam!
oki znalazłem zrobiłem.ale ciekawa sprawa.jesli łacze sie przez konsole to spox.nie wchodzi mi w inne katalogi.pod windą przez TC to samo.ale jesli odpale WinSCP to dalej moge przegladac wszystko.i co ztym zrobić?nie wiem z pod jakich jeszcze można klientów ftp wchodzic ale jeśli juz jeden przepuszcza to może byc ze inne też.a nie wiem jakich klientów ftp używają goscie.i co z tym fantem zrobic??
Pozdrawiam
 Członek DUG
	WinSCP nie jest klientem ftp, tylko SCP i SFTP - usług pozwalających na kopiowanie plików przez ssh. Musiałbyś pobawić się ustawieniami ssh, ale nie wiem, czy można wprowadzić takie ograniczenie (może coś w rodzaju chroot nałożonego na serwer sshd?)
Pozdrawiam,

Członek DUG
	no i już zrobione.zablokowałem dostęp dla tego klienta co chce przez ssh i przez winscp sie nie połaczy.tak ze zostaje tylko klient jakiegoś ftp.a skoro ftp ogranicza wiec chyba juz wszystko powinno byc dobrze.(mam nadzieję).
jeszcze takie banalne pytanko:jak w debianie jest dodawanie usera do danej grupy?polecenie adduser dodaje usera ale chce go zaraz przypisać do jakiejś grupy jakiej składni polecenia użyc?
Pozdrawiam

elektryk dyżurny

no ja zwykle robię 'vi /etc/group' bo łatwiej
ale możesz klasycznie: 'usermod -G [grupy] [username]'
jako 'grupy' wpisujesz zarówno te, do których chcesz dodać usera, jak i te, do których on już należy, co jest upierdliwe.
aha, i nie zapomnij przelogować usera :)

Członek DUG
	Witam.
wiem do tej pory robiłem addgroup.ale chodzi mi o takie cos:jak dodaje usera adduser nazwa to on zaraz tworzy sobie grupę pod taką samą nazwa.a ja mam grupę np. gnojki i jak dodaję usera to chcę zeby nie tworzył sobie grupy swojej i później znajdował sie jeszcze w jednej grupie do której go dodam.
Pozdrawiam

matka przelozona

Członek DUG
	Witam!
właśnie sie kiedyś zastanawiałem jaka jest róznica miedzy poleceniem adduser a useradd.bo adduser tworzy mi domyślnie usera w domowym katalogu a useradd tworzy usera ale nigdzie nie mogłem go namierzyć.a nieznałem dokładnej składni polecenia useradd.
Ile to rzeczy w tym linux'ie jeszcze jest do poznania.hihi
Pozdrawiam