Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
stoi sobie serwer na postfix + dovecot ,dzieje sie bardzo dziwna rzecz ,jesli zrestarstuje dovecot dochodza stare mail'e do mnie (np przysłane na serwer tydzien temu) jak to zmienić ?? nie chce restartować dovecot'a co godzine i szukam rozwiązania do tego :(
kto kolwiek ??
w logach normalnie ,mail zostaje przyjety przez postfixa ,i kierowany do Maildira ,ale go tam nie ma dopiero (nie kazdy mail tak sie zachowuje ) jesli nie zrestartuje dovecot'a ten zawieszony mail nie dojdzie , poczte odbieram pop3 (outlook) a czasami przez imap (squrmail) ale w obu przypdakach tak samo ,zastanawiam sie tak teraz zainstalować couriera do tego ,załuje ze zastosowałem dovecot 'a :[
Dovecot to bardzo dobry serwer pop3/imap , pewnie coś zjebaueś - bo dovecot nie powinien mieć żadnego wpływy na przychodzącą pocztę, u mnie przenosze niekiedy setki MB pomiędzy folderami IMAP i nie marudzi..
Napisz coś więcej o swojej konfiguracji: jaka dystrybucja , jakie wersje programów itp..
o to mój dovecot.conf :
#protocols = imap imaps pop3 pop3s protocols = pop3 imap listen = * #log_timestamp = "%Y-%m-%d %H:%M:%S " log_path=/var/log/dovecot.log login_process_size = 64 login_greeting = POP ready #mail_location = maildir:~/Maildir mail_location = Maildir/ #SSL ssl_disable = yes ssl_cert_file = /etc/dovecot/ssl/dovecot.pem ssl_key_file = /etc/dovecot/ssl/dovecot.pem verbose_ssl = yes #namespace private { # separator = . # prefix = INBOX. # inbox = yes # hidden = yes #} #namespace private { # separator = . # prefix = # inbox = yes #} disable_plaintext_auth = no mail_access_groups = postfix #debugowanie #auth_debug = yes #auth_verbose = yes verbose_proctitle = yes protocol imap { login_executable = /usr/lib/dovecot/imap-login login_greeting_capability = yes } protocol pop3 { login_executable = /usr/lib/dovecot/pop3-login pop3_uidl_format = %08Xu%08Xv } protocol lda { postmaster_address = postmaster@data-net.com.pl } auth default { mechanisms = plain login passdb pam { } userdb passwd { } user = root } dict { } plugin { }
konfiguracja : postfix + dovecot (jedna domena) spamassassin + procmail ,wszystko z repo debiana ETCH
usunołem przekierowanie na spamassassin za pomocą procmail ,mail dochodzą prawidłowo ,wiec przyczyny musze szukać w procmailu lub spamassassin :/ w sumie chyba go wyzuce (spamassassin) poniewarz kozystam z RBL i kilka spamów wpada w skrzynki wciągu dnia ,lecz z samej ciekawość gdzie dokładnie moge szukać przyczyny opóznien maili w procmail'u podaje swój conf :
# katalog glowny wiadomosci email
VERBOSE=off MAILDIR=$HOME/Maildir LOGABSTRACT = "all" LOGFILE=/var/log/procmail.log DEFAULT=$MAILDIR/new # pominiecie plikow konfiguracyjnych procmailrc w katalogach domowych DROPPRIVS=yes #regula skanowania poczty nie przekraczajacej 256kB :0fw: spamassassin.lock * < 256000 | /usr/bin/spamc #przy 8 gwiazdkach spam trafia do kosza :0 * ^X-Spam-Level: \*\*\*\*\*\*\*\* #/dev/null $MAILDIR/new # bugfix :0 * ^^rom[ ] { LOG="*** Dropped F off From_ header! Fixing up. " :0 fhw | sed -e '1s/^/F/' }
Panie zlyZwierz co moze być nie tak ?? czy warto przeisc na couriera ??
nie ,wyłączyłem przekierowanie przez procmail'a ;)