Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam taki problem: userzy se scaigaja za duzo z torrentow. (za duzo polaczen)
dałem connlimita na 200 połączeń i jest OK , ale jest problem z otwieraniem stron www na hostach które w danej chwili juz uzyskaly max liczbę polaczeń.
jak można temu zaradzic?
Pozd

Moderator

Użyszkodnik DUG

zlyZwierzu to zależy od tego kto na jakim łączu siedzi (jak się mylę to mnie poprawcie), z tego co słyszałem to modemy dsl potrafią się wieszać przy większej ilości połączeń, albo klient zapycha ci upload i pojechane, ty siedzisz pewnie na jakimś symetryku (pewnie koło 30 Mbitów) to mozesz sobie pozwolić...
x27 jak ci p2p zapycha łącze to może spróbuj ograniczyć wielkość pakietów do 1500 np tak:
iptables -t filter -I FORWARD -p all -m length --length 1500:65535 -j DROP
możesz to zastosować dla samego p2p integrując z tą regółą np ipp2p czy layer7
Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2008-05-22 13:16:44)

Moderator
zlyZwierz napisał(-a):
Modemy dsl , switche , routery (nez NAT-u), itp. pracują w niższej warstwie , nie mają pojęcia o połączeniach i jest im to obojetne, czy połączeń jest 3 , czy 30000000.
wlasnie nie jest ich obojetne. kiedys mialem kilka routerow sprzetowych dlinka , 3coma i jakis tam jescze i wystarczylo by jeden user wlaczyl kaziolka 300 polaczen i pinigi juz byly maskaryczne. nie wiem jak jest w nowsyzch routerach pewnie ten problem zniknol.
zasooswanie samego layera7 styka?
pozdraiwam