Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Stoi sobie serwer na postfix ok roku i ostatnio zaczyna sie pojawiac w logach :
said: 451 Temporary local problem - please try later (in reply to RCPT TO command) said: 451 4.1.8 Domain of sender address mx01.agnat.pl[193.239.44.66] said: 451 Temporary local problem - please try later itp
przy próbie wysłania mail'a (nie zawsze pokazuje ten problem ) czasami mail przechodzi ,ale niewiem czym jest powodowane to :/
Sprawdz wynik dzialania komendy df. Moze tu lezy problem...
Taki trochę mały fragment logu.
Ale z tego fragmentu mogę wywnioskować , że problem leży po stronie restrykcji ustawionych w postfiksie. Wyłącz restrykcje odpowiedzialną za revDNS-a, lub stwórz white liste akurat dla tych hostów , u których występuję problem.
Pozdrawiam
utworzyłem whiteliste tylko niewiem czy prawidłowo : oto config
smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination, check_client_access hash:/etc/postfix/whitelist, # reject_unknown_hostname, # reject_rbl_client blackholes.easynet.nl, # reject_rbl_client cbl.abuseat.org, # reject_rbl_client proxies.blackholes.wirehub.net, reject_rbl_client bl.spamcop.net, reject_rbl_client combined.njabl.org, reject_rbl_client dnsbl.sorbs.net, reject_rbl_client zen.spamhaus.org, reject_rbl_client cbl.abuseat.org, reject_rbl_client sbl.spamhaus.org, reject_rbl_client dnsbl.njabl.org, reject_rbl_client multihop.dsbl.org permit
whitelist :
domena.pl ACCEPT
moze ktos podpowiedziec ,czy lista jest ok ? wywala mi błąd w logu
postfix/smtpd[2230]: warning: unknown smtpd restriction: "ACCEPT"
:(