Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Dostałem do zabawy jeden serwer w szkole i z celem od nauczyciela, aby zrobić z niego taki mini hosting dla uczniów. Oczywiście wszystko za free. No więc wynalazłem Virtualmina i ogólnie wygląda bardzo interesująco i bardzo prosto do zrobienia.
Jednak pozostaje jeden problem z serwerem nazw. DNS ustawiony jest komputer na którym jest ustawiona strona internetowa szkoły - będzie z Debianem Etch na pokładzie. Jednak ze względów na bezpieczeństwo ma pozostać on tylko jako serwer www dla strony szkoły. Chciałbym, aby uczniowie, kiedy będę im zakładał konto automatycznie dostawali subdomenę w domenie szkoły.
I teraz pytanie czy istnieje możliwość ustawienia serwera DNS tak, że jeżeli nie znajdzie danej subdomeny w pierwszym serwerze DNS odwoływał się do drugiego DNS'a ustalonego przez administratora domeny.
Pozdrawiam
pablo napisał(-a):
Witam
I teraz pytanie czy istnieje możliwość ustawienia serwera DNS tak, że jeżeli nie znajdzie danej subdomeny w pierwszym serwerze DNS odwoływał się do drugiego DNS'a ustalonego przez administratora domeny.
Pozdrawiam
a czemu ma tak robić ?
Nie jestem specjalistą od DNSów/binda, ale nie wydaje mi się by było możliwe - by master nie posiadał pełnej informacji na temat własnej domeny.
Jesli dobrze zrozumiałem, to możesz sobie zrobić wildcarda:
* IN CNAME twoja_glowna_domena.
Będziesz miał z głowy problem z tworzeniem subdomeny. Pozostanie Ci tylko dodanie w swoim serwerze http obsługi poszczególnych subdomen (vhostów, czy jak to się zwie), ale to jest już raczej drobiazg.