Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Zainstalowałem sobie logcheck. Działa fajnie, ale wysyła m tylko dane z sysloga.
Ustawiłem w jego konfiguracji żeby słał logi amavis-a i spamassasin, ale nic z tego olewa to.
Czy ktoś z was ma jakieś funkcjonalne narzędzie lub rozpracował logcheck tak by wysyłał informację z innych logów?
Będę wdzięczny za pomoc lub wskazówki jak go konfigurować bu działał lepiej.
Dokumentacja logcheck jest nieczytelna , albo ja ślepy jestem.
Pozdrawiam
Redelek
Midnight Commander
nie mam serwera uruchomionego non-stop gdyz nie mam po co, przyczyna: od 5 miesiecy borykam sie z natepstwami wlasnej naiwnosci: wybralem Netie, i tak po dzien dzis nie mam stalego neta, czekamy az napiecie w gniazdku telefonicznym bedzie rowne zero volt, a wtedy z wnioskiem o nr w TPSA i neo (po 6 miesiacahc i mam nadzieje ze tylko po 6 , a nie wiecej)
paoolo napisał(-a):
nie mam serwera uruchomionego non-stop gdyz nie mam po co, przyczyna: od 5 miesiecy borykam sie z natepstwami wlasnej naiwnosci: wybralem Netie, i tak po dzien dzis nie mam stalego neta, czekamy az napiecie w gniazdku telefonicznym bedzie rowne zero volt, a wtedy z wnioskiem o nr w TPSA i neo (po 6 miesiacahc i mam nadzieje ze tylko po 6 , a nie wiecej)
Hmmm zastanawiam sie o co chodzi... ten post chyba nie tutaj mial wyladowac..?
Ja w sumie logchecka używam, i od czasu do czasu ręcznie przejrzę logi, by wyłapać ewentualne problemy w działaniu usług. Logcheck sprawuje się dobrze, ale nie wiem czemu - evolution czasem nie potrafi otworzyć jego maili (wtf?).
Przejrzałeś u siebie dobrze filtry, dodałeś pliki do /etc/logcheck/logcheck.logfiles (czy jakoś tak) ? Jesteś pewny, że to co Ty chcesz otrzymywac, logcheck po prostu nie uznaje za nieistotne? :P
kayo napisał(-a):
paoolo napisał(-a):
Hmmm zastanawiam sie o co chodzi... ten post chyba nie tutaj mial wyladowac..?
a zgubilem watek: oznacza to ze nie czytam logow tak czy owak :D a powinienem