Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-09-18 16:03:11

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

Czym obserwujecie logi serwera

Witam,

Zainstalowałem sobie logcheck. Działa fajnie, ale wysyła m tylko dane z sysloga.
Ustawiłem w jego konfiguracji żeby słał logi amavis-a i spamassasin, ale nic z tego olewa to.
Czy ktoś z was ma jakieś funkcjonalne narzędzie lub rozpracował logcheck tak by wysyłał informację z innych logów?

Będę wdzięczny za pomoc lub wskazówki jak go konfigurować bu działał lepiej.
Dokumentacja logcheck jest nieczytelna , albo ja ślepy jestem.

Pozdrawiam
Redelek

Pozdrawiam
Redelek
--------------------------------------------------------
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

#2  2008-09-18 16:53:19

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

Re: Czym obserwujecie logi serwera

Midnight Commander

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#3  2008-09-18 16:58:24

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Ja używam oczu. :)

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#4  2008-09-18 22:56:02

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

nie mam serwera uruchomionego non-stop gdyz nie mam po co, przyczyna: od 5 miesiecy borykam sie z natepstwami wlasnej naiwnosci: wybralem Netie, i tak po dzien dzis nie mam stalego neta, czekamy az napiecie w gniazdku telefonicznym bedzie rowne zero volt, a wtedy z wnioskiem o nr w TPSA i neo (po 6 miesiacahc i mam nadzieje ze tylko po 6 , a nie wiecej)

#5  2008-09-18 23:21:51

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

paoolo napisał(-a):

nie mam serwera uruchomionego non-stop gdyz nie mam po co, przyczyna: od 5 miesiecy borykam sie z natepstwami wlasnej naiwnosci: wybralem Netie, i tak po dzien dzis nie mam stalego neta, czekamy az napiecie w gniazdku telefonicznym bedzie rowne zero volt, a wtedy z wnioskiem o nr w TPSA i neo (po 6 miesiacahc i mam nadzieje ze tylko po 6 , a nie wiecej)

Hmmm zastanawiam sie o co chodzi... ten post chyba nie tutaj mial wyladowac..?

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#6  2008-09-18 23:48:24

urug - Członek DUG

urug
Członek DUG
Serwis

Ja w sumie logchecka używam, i od czasu do czasu ręcznie przejrzę logi, by wyłapać ewentualne problemy w działaniu usług. Logcheck sprawuje się dobrze, ale nie wiem czemu - evolution czasem nie potrafi otworzyć jego maili (wtf?).

Przejrzałeś u siebie dobrze filtry, dodałeś pliki do /etc/logcheck/logcheck.logfiles (czy jakoś tak) ? Jesteś pewny, że to co Ty chcesz otrzymywac, logcheck po prostu nie uznaje za nieistotne? :P

Pozdrawiam, Tomek

#7  2008-09-19 18:25:21

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

kayo napisał(-a):

paoolo napisał(-a):

Hmmm zastanawiam sie o co chodzi... ten post chyba nie tutaj mial wyladowac..?

a zgubilem watek: oznacza to ze nie czytam logow tak czy owak :D a powinienem

#8  2008-09-19 18:43:03

urug - Członek DUG

urug
Członek DUG
Serwis

Nie do końca - zgodnie z myślą "nie popsute, nie naprawiam" - nie wiem o tym ze popsute, nie muszę naprawiać :P

Pozdrawiam, Tomek

Stopka forum