Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2014-03-20 19:31:41

milik - Użytkownik

milik
Użytkownik

Re: Modyfikacja menu "Favorites"

No ok, ale jak mam to zrobić jak nie mam się jak zalogować bo ekran czarny i nie pokazuje się ekran logowania, ba...nic się nie pokazuje. Chyba żebym zainstalował Gnome i XFce a później tylko odinstalował Gnome.

#27  2014-03-20 19:40:50

marcin'82 - Użytkownik

marcin'82
Użytkownik

Uruchom system w trybie "Recovery mode". Sprawdź czy nie masz pakietu gdm3:

Kod:

dpkg -l | grep gdm3

Potem zainstaluj lightdm:

Kod:

apt-get install lightdm

Dla pewności jeszcze sprawdź co wyświetla komenda - i ewentualnie skoryguj:

Kod:

update-alternatives --display x-session-manager

Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2014-03-20 19:53:45)

#28  2014-03-20 19:45:01

milik - Użytkownik

milik
Użytkownik

Recovery mode też się nie odpala.

#29  2014-03-20 19:54:29

marcin'82 - Użytkownik

marcin'82
Użytkownik

No to spróbuj chrootować się do systemu przy pomocy dowolnego livecd i wykonaj polecenia jak wyżej.

#30  2014-03-20 20:50:28

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

a próbowałeś chociaż wywołać terminal ctrl alt f1-f5, powinien się pokazać jeżeli sam system jest wporządku

#31  2014-03-20 20:54:31

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

No przecież w instalatorze możesz wybrać inne środowisko aby instalowało xfce4 od razu.   Będzie troche obfitsze w oprogramowanie niż wg mojego przepisu ale sobie spróbujesz i zobaczysz jak to działa i wygląda.

#32  2014-03-22 07:25:35

milik - Użytkownik

milik
Użytkownik

Kod:

root@draculla:/home/michal# aptitude purge gnome~i ~sgnome~i
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:        
  baobab{p} brasero{p} brasero-common{p} caribou{p} caribou-antler{p} cheese{p} cheese-common{p} clearlooks-phenix-theme{p} cups-pk-helper{p} 
  dmz-cursor-theme{p} empathy{p} empathy-common{p} eog{p} evince-common{p} evince-gtk{p} evolution{p} evolution-common{p} evolution-data-server{p} 
  evolution-data-server-common{p} evolution-plugins{p} evolution-webcal{p} file-roller{p} gcr{p} gdm3{p} gedit{p} gedit-common{p} gedit-plugins{p} 
  gir1.2-gnomebluetooth-1.0{p} gir1.2-gnomekeyring-1.0{p} gkbd-capplet{p} gnome-accessibility-themes{p} gnome-applets-data{p} gnome-backgrounds{p} 
  gnome-bluetooth{p} gnome-color-manager{p} gnome-contacts{p} gnome-control-center{p} gnome-control-center-data{p} gnome-desktop3-data{p} 
  gnome-dictionary{p} gnome-disk-utility{p} gnome-documents{p} gnome-font-viewer{p} gnome-games{p} gnome-games-data{p} gnome-games-extra-data{p} 
  gnome-icon-theme{p} gnome-icon-theme-extras{p} gnome-icon-theme-symbolic{p} gnome-js-common{p} gnome-keyring{p} gnome-mag{p} gnome-media{p} 
  gnome-menus{p} gnome-mime-data{p} gnome-nettool{p} gnome-online-accounts{p} gnome-orca{p} gnome-packagekit{p} gnome-packagekit-data{p} gnome-panel{p} 
  gnome-panel-data{p} gnome-power-manager{p} gnome-screensaver{p} gnome-screenshot{p} gnome-session{p} gnome-session-bin{p} gnome-session-common{p} 
  gnome-session-fallback{p} gnome-settings-daemon{p} gnome-shell{p} gnome-shell-common{p} gnome-shell-extensions{p} gnome-sudoku{p} gnome-sushi{p} 
  gnome-system-log{p} gnome-terminal{p} gnome-terminal-data{p} gnome-themes{p} gnome-themes-extras{p} gnome-themes-standard{p} 
  gnome-themes-standard-data{p} gnome-tweak-tool{p} gnome-user-guide{p} gnome-user-share{p} gnome-video-effects{p} gsettings-desktop-schemas{p} 
  gtk2-engines{p} gtk3-engines-unico{p} gucharmap{p} gvfs-backends{p} gvfs-bin{p} libbonobo2-common{p} libgnome-bluetooth10{p} libgnome-desktop-3-2{p} 
  libgnome-keyring-common{p} libgnome-keyring0{p} libgnome-mag2{p} libgnome-media-profiles-3.0-0{p} libgnome-menu-3-0{p} libgnome2-0{p} 
  libgnome2-common{p} libgnomekbd-common{p} libgnomekbd7{p} libgnomeui-common{p} libgnomevfs2-0{p} libgnomevfs2-common{p} libgnomevfs2-extra{p} 
  libreoffice-evolution{p} libreoffice-gnome{p} libreoffice-gtk{p} libsoup-gnome2.4-1{p} libunique-1.0-0{u} liferea{p} liferea-data{p} mousetweaks{p} 
  nautilus{p} nautilus-data{p} nautilus-sendto{p} nautilus-sendto-empathy{p} network-manager-gnome{p} policykit-1-gnome{p} rhythmbox{p} 
  rhythmbox-data{p} rhythmbox-plugin-cdrecorder{p} rhythmbox-plugins{p} seahorse{p} shotwell{p} shotwell-common{p} simple-scan{p} sound-juicer{p} 
  tomboy{p} tracker-gui{p} vinagre{p} vino{p} yelp{p} yelp-xsl{p} zenity{p} zenity-common{p} 
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 139 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 561 MB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
 librest-extras-0.7-0 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
 metacity : Wymaga: gsettings-desktop-schemas (>= 3.3.0) ale nie ma być instalowany.
            Wymaga: zenity ale nie ma być instalowany.
            Wymaga: gnome-icon-theme ale nie ma być instalowany.
 gtali : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 glchess : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 quadrapassel : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 libnm-gtk0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 3.2.2-2~) ale nie ma być instalowany.
 gnobots2 : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 libfolks-eds25 : Wymaga: evolution-data-server (>= 3.2.0) ale nie ma być instalowany.
 glib-networking : Wymaga: gsettings-desktop-schemas ale nie ma być instalowany.
 gir1.2-soup-2.4 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
 gir1.2-gkbd-3.0 : Wymaga: libgnomekbd7 (>= 3.0.0.1) ale nie ma być instalowany.
 lightsoff : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 libcheese3 : Wymaga: cheese-common (= 3.4.2-2) ale nie ma być instalowany.
 gvfs-libs : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.20.3) ale nie ma być instalowany.
 librest-0.7-0 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
 libtotem-plparser17 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
 gstreamer0.10-plugins-good : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
 libseed-gtk3-0 : Wymaga: gnome-js-common ale nie ma być instalowany.
 gnibbles : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 libcaribou-gtk3-module : Wymaga: gsettings-desktop-schemas ale nie ma być instalowany.
 libevolution : Wymaga: libgnome-desktop-3-2 (>= 3.2.0) ale nie ma być instalowany.
                Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.31.2) ale nie ma być instalowany.
 libmutter0 : Wymaga: gsettings-desktop-schemas (>= 3.3.2) ale nie ma być instalowany.
 libgdu-gtk0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.22.2) ale nie ma być instalowany.
 libedataserverui-3.0-1 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 3.2.2-2~) ale nie ma być instalowany.
                          Wymaga: evolution-data-server-common (>= 3.4) ale nie ma być instalowany.
 libgdata13 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.20.3) ale nie ma być instalowany.
              Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.37.91) ale nie ma być instalowany.
 chromium : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.22.2) ale nie ma być instalowany.
 swell-foop : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 libgtkhtml-4.0-common : Wymaga: gnome-icon-theme (>= 2.22.0) ale nie ma być instalowany.
 librhythmbox-core6 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
 libgdu0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.22.2) ale nie ma być instalowany.
 gnotski : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 libchamplain-0.12-0 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
 libcaribou-gtk-module : Wymaga: gsettings-desktop-schemas ale nie ma być instalowany.
 libbonobo2-0 : Wymaga: libbonobo2-common (= 2.24.3-1) ale nie ma być instalowany.
 libgoa-1.0-0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.22.2) ale nie ma być instalowany.
                Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
 iagno : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 glines : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 telepathy-mission-control-5 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 3.2.2-2~) ale nie ma być instalowany.
 libbrasero-media3-1 : Wymaga: brasero-common (= 3.4.1-4) ale nie ma być instalowany.
 gir1.2-gmenu-3.0 : Wymaga: libgnome-menu-3-0 (>= 3.4.2-3~) ale nie ma być instalowany.
 gksu : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.20.3) ale nie ma być instalowany.
 gnotravex : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 libcheese-gtk21 : Wymaga: cheese-common (= 3.4.2-2) ale nie ma być instalowany.
 gnect : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 libgksu2-0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.20.3) ale nie ma być instalowany.
 mahjongg : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
 libgweather-3-0 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
 libsocialweb0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.22.2) ale nie ma być instalowany.
                 Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
 totem : Wymaga: gnome-icon-theme (>= 2.15.90) ale nie ma być instalowany.
         Wymaga: gnome-icon-theme-symbolic ale nie ma być instalowany.
 inkscape : Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) ale nie ma być instalowany.
 gnomine : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:

Usunięcie następujących pakietów:                                              
1)       abiword                                                                      
2)       abiword-plugin-grammar                                                       
3)       abiword-plugin-mathview                                                      
4)       alacarte                                                                     
5)       chromium                                                                     
6)       chromium-l10n                                                                
7)       gimp                                                                         
8)       gir1.2-gdata-0.0                                                             
9)       gir1.2-gkbd-3.0                                                              
10)      gir1.2-gmenu-3.0                                                             
11)      gir1.2-goa-1.0                                                               
12)      gir1.2-javascriptcoregtk-3.0                                                 
13)      gir1.2-mutter-3.0                                                            
14)      gir1.2-peas-1.0                                                              
15)      gir1.2-rb-3.0                                                                
16)      gir1.2-soup-2.4                                                              
17)      gir1.2-totem-1.0                                                             
18)      gir1.2-totem-plparser-1.0                                                    
19)      gir1.2-webkit-3.0                                                            
20)      gksu                                                                         
21)      glchess                                                                      
22)      glib-networking                                                              
23)      glines                                                                       
24)      gnect                                                                        
25)      gnibbles                                                                     
26)      gnobots2                                                                     
27)      gnomine                                                                      
28)      gnotravex                                                                    
29)      gnotski                                                                      
30)      grilo-plugins-0.1                                                            
31)      gstreamer0.10-nice                                                           
32)      gstreamer0.10-plugins-good                                                   
33)      gtali                                                                        
34)      gvfs                                                                         
35)      gvfs-daemons                                                                 
36)      gvfs-libs                                                                    
37)      iagno                                                                        
38)      inkscape                                                                     
39)      libatspi1.0-0                                                                
40)      libbonobo2-0                                                                 
41)      libbrasero-media3-1                                                          
42)      libcaribou-gtk-module                                                        
43)      libcaribou-gtk3-module                                                       
44)      libchamplain-0.12-0                                                          
45)      libchamplain-gtk-0.12-0                                                      
46)      libcheese-gtk21                                                              
47)      libcheese3                                                                   
48)      libdmapsharing-3.0-2                                                         
49)      libebackend-1.2-2                                                            
50)      libebook-1.2-13                                                              
51)      libecal-1.2-11                                                               
52)      libedata-book-1.2-13                                                         
53)      libedata-cal-1.2-15                                                          
54)      libedataserver-1.2-16                                                        
55)      libedataserverui-3.0-1                                                       
56)      libepc-1.0-3                                                                 
57)      libepc-ui-1.0-3                                                              
58)      libevolution                                                                 
59)      libfarstream-0.1-0                                                           
60)      libfolks-eds25                                                               
61)      libgdata13                                                                   
62)      libgdu-gtk0                                                                  
63)      libgdu0                                                                      
64)      libgeocode-glib0                                                             
65)      libgksu2-0                                                                   
66)      libgoa-1.0-0                                                                 
67)      libgrilo-0.1-0                                                               
68)      libgssdp-1.0-3                                                               
69)      libgtkhtml-4.0-0                                                             
70)      libgtkhtml-4.0-common                                                        
71)      libgtkhtml-editor-4.0-0                                                      
72)      libgupnp-1.0-4                                                               
73)      libgupnp-av-1.0-2                                                            
74)      libgupnp-igd-1.0-4                                                           
75)      libgweather-3-0                                                              
76)      libmutter0                                                                   
77)      libnice10                                                                    
78)      libnm-gtk0                                                                   
79)      libpeas-1.0-0                                                                
80)      libpurple-bin                                                                
81)      libpurple0                                                                   
82)      librest-0.7-0                                                                
83)      librest-extras-0.7-0                                                         
84)      librhythmbox-core6                                                           
85)      libseed-gtk3-0                                                               
86)      libsocialweb-service                                                         
87)      libsocialweb0                                                                
88)      libsoup2.4-1                                                                 
89)      libtelepathy-farstream2                                                      
90)      libtotem-plparser17                                                          
91)      libtotem0                                                                    
92)      libwebkitgtk-1.0-0                                                           
93)      libwebkitgtk-3.0-0                                                           
94)      libyelp0                                                                     
95)      lightsoff                                                                    
96)      mahjongg                                                                     
97)      metacity                                                                     
98)      pidgin                                                                       
99)      quadrapassel                                                                 
100)     rygel                                                                        
101)     rygel-playbin                                                                
102)     rygel-preferences                                                            
103)     rygel-tracker                                                                
104)     swell-foop                                                                   
105)     telepathy-gabble                                                             
106)     telepathy-haze                                                               
107)     telepathy-mission-control-5                                                  
108)     telepathy-salut                                                              
109)     totem                                                                        
110)     totem-plugins                                                                
111)     tracker-extract                                                              
112)     tracker-miner-fs                                                             
113)     xfce4-screenshooter                                                          

Pozostawienie następujących problemów z zależnościami:                         
114)     alacarte poleca gnome-panel                                                  
115)     libbrasero-media3-1 poleca gnome-icon-theme                                  
116)     libfolks25 poleca libfolks-eds25                                             
117)     gcalctool poleca yelp                                                        
118)     gcalctool poleca gvfs                                                        
119)     gcalctool poleca gnome-icon-theme-symbolic                                   
120)     geeqie poleca zenity                                                         
121)     gimp-data poleca gimp                                                        
122)     gksu poleca gnome-keyring                                                    
123)     glib-networking-common poleca glib-networking                                
124)     glib-networking-services poleca glib-networking                              
125)     glines poleca gnome-games-extra-data                                         
126)     gnobots2 poleca gnome-games-extra-data                                       
127)     iagno poleca gnome-games-extra-data                                          
128)     mahjongg poleca gnome-games-extra-data                                       
129)     gvfs-common poleca gvfs                                                      
130)     gvfs-daemons poleca policykit-1-gnome                                        
131)     libsocialweb-client2 poleca libsocialweb0                                    
132)     libsocialweb0 poleca libsocialweb-service                                    
133)     lightdm-gtk-greeter poleca gnome-themes-standard                             
134)     lightdm-gtk-greeter poleca gnome-icon-theme                                  
135)     metacity poleca gnome-themes-standard                                        
136)     libmission-control-plugins0 poleca telepathy-mission-control-5 (= 1:5.12.3-1)
137)     thunar poleca gvfs                                                           
138)     totem-plugins poleca gnome-settings-daemon                                   
139)     tracker poleca tracker-gui                                                   
140)     tracker poleca tracker-miner-fs                                              
141)     libwebkitgtk-1.0-0 poleca gstreamer0.10-plugins-good                         
142)     libwebkitgtk-3.0-0 poleca gstreamer0.10-plugins-good                         
143)     chromium-inspector poleca chromium (>= 10)                                   
144)     pidgin poleca gstreamer0.10-plugins-good                                     

Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?]

Zaakceptować te pakiety czy usuwać pojedynczo składniki gnome?

#33  2014-03-22 10:09:34

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

zaakceptować i zaraz po tym  jak usunie  instalujesz

aptitude install xorg
aptitude install xfce4 xfce4-terminal xfburn
aptitude install xfce4-datetime-plugin xfce4-diskperf-plugin xfce4-systemload-plugin
aptitude install xfce4-netload-plugin xfce4-screenshooter thunar-archive-plugin

Po czym albo wybierasz lightdm

Kod:

aptitude install lightdm

albo okrojony gdm3

Kod:

aptitude install -R gdm3

Aktualnie ja preferuje gdm3 na wheezym....  głównie za sprawą ostatniego z poniższych  linku. Lightdm ma to popsute.
http://www.debian.pl/entries/239-Zmiana-tapety-w-gdm3
http://www.debian.pl/entries/258-Avatar-w-GDM3
http://www.debian.pl/entries/207-Ile-czasu-sp%C4%99 … zy-komputerze

No a po tym już instalujesz oprogramowanie jakie potrzebujesz. W sumie  częśc już będziesz miał oprogramowania, które zostało po gnome

Ostatnio edytowany przez Yampress (2014-03-22 10:12:18)

#34  2014-03-22 12:45:13

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

a nie lepiej przez startx się logować??

milik ja bym takiego czegoś nie stawiał, jakoś by mnie to gryzło. Czysty system od zera z netinstalki najlepiej postawić, potem dograć same x'y (bez metapakietów i innych polecanych czy sugerowanych gówien) i oprogramowanie którego używasz,potem sobie robisz kopię systemu i masz wszystko skrojone na miarę, bez niepotrzebnych zamulających śmieci a w razie grubszej awarii czy popsucia wgrywasz kopię i wsio...

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 12:54:55)

#35  2014-03-22 13:46:02

darius - Użytkownik

darius
Użytkownik

Dzien dobry,

Jest oficjalna wiadomosc, ze debian testing Jessie bedzie mial z roznych powodow szate graficzna XFCE (gnome 3  jest za duzy i za ciezki) Jezeli nie robisz instalacji minimalnej to mozesz znalezc tutaj i tu CD-iso z xfce. Albo =>

Kod:

$ wget http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.4.0/i386/iso-cd/debian-7.4.0-amd64-xfce-CD-1.iso

Kod:

$ wget http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.4.0/i386/iso-cd/debian-7.4.0-i386-xfce-CD-1.iso

Nie musisz instalowac szaty graficznej w tasksel albo tak (jak chcesz) Jak mowi menel bedziesz mial ogromne zamieszanie po gnomie.

Ostatnio edytowany przez darius (2014-03-22 14:14:33)

Linux debian 4.9.0-3-amd64 #1 SMP Debian 4.9.30-2+deb9u3 (2017-08-06) x86_64 GNU/Linux

#36  2014-03-22 14:04:42

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

zamieszania nie będzie raczej jak wszystko ładnie wyczyści, ale zawsze coś tam zostanie, ja po prostu lubię porządek i wszystko na cacy,skrojone na miarę (dlatego mam debiana między innymi a nie przykładowo łubuntu czy minta, które też złe nie są, ale nie dają mi takich możliwości) w końcu jak system zainstalujesz raz a porządnie i się troszkę namęczysz przy porządnej konfiguracji to będzie chodził jak przecinak przez wieki;)

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 14:06:41)

#37  2014-03-22 14:29:02

darius - Użytkownik

darius
Użytkownik

@menel Nie watpie w Twoje mozliwosci ale milik pisze

No ok, ale jak mam to zrobić jak nie mam się jak zalogować bo ekran czarny i nie pokazuje się ekran logowania, ba...nic się nie pokazuje. Chyba żebym zainstalował Gnome i XFce a później tylko odinstalował Gnome.

wiec mysle, ze jemu bedzie troczeczke trudniej "wyeksterminowac" gnoma i moze nie wie, ze ctrl+alt+F1 doprowadzi go do tty1 i tam bedzie mogl kombinowac. Ja tez kiedys tego nie wiedzialem i wpadalem w panike jak sie pokazywal czarny ekran.

Ostatnio edytowany przez darius (2014-03-22 14:41:39)

Linux debian 4.9.0-3-amd64 #1 SMP Debian 4.9.30-2+deb9u3 (2017-08-06) x86_64 GNU/Linux

#38  2014-03-22 15:37:27

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

zainstaluje z 20 razy takiego debiana to dojdzie w końcu do perfekcji;), (ja pierwszy raz instalowałem do skutku chyba z 10 razy pod rząd aż efekt mnie zadowolił;) teraz to robię z zamkniętymi oczami i polecam taką dostosowaną instalację, bo to całkiem inny system nam wychodzi niż taki instalowany z metapakami, masą sterów i całym zbędnym syfem jaki proponuje standardowy instalator...

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 15:42:03)

#39  2014-03-22 15:58:35

milik - Użytkownik

milik
Użytkownik

wiec mysle, ze jemu bedzie troczeczke trudniej "wyeksterminowac" gnoma i moze nie wie, ze ctrl+alt+F1 doprowadzi go do tty1 i tam bedzie mogl kombinowac. Ja tez kiedys tego nie wiedzialem i wpadalem w panike jak sie pokazywal czarny ekran.

He he nieee, no bez jajec Panowie, :D opanowałem system do tego stopnia, że wiem jak się przełączać pomiędzy terminalami :D Ba...nie chcę żeby to brzmiało jakbym się chwalił, ale wiedziałem to już od 12 grudnia 2000 roku :P Mam do dyspozycji niepotrzebny lapek, bo kupiłem nowego do firmy, więc pokombinuje z tymi instalacjami. Póki co to mam XFCe i jakoś śmiga, ale właśnie musiałem najpierw zainstalować Gnoma przy instalacji. Potem odinstalowałem go jak radził Yampress i działa narazie.

#40  2014-03-22 16:09:01

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

ale po co, przecież w standardowym instalatorze masz do wyboru kde,xfce i lxde jak nic nie wybierzesz a będziesz instalował iksy z taska to zainstaluje się domyślny gnom

https://lh3.ggpht.com/-gr6ogdaAsnM/UmQYOWoeqgI/AAAAAAAAA-I/JS3yYpUgru4/s1600/Win+XP3.png

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 16:12:15)

#41  2014-03-22 16:13:35

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

darius napisał(-a):

Dzien dobry,

Jest oficjalna wiadomosc, ze debian testing Jessie bedzie mial z roznych powodow szate graficzna XFCE (gnome 3  jest za duzy i za ciezki)

Nie ma żadnej oficjalnej wiadomości i oczywiście będą dostępne różne środowiska graficzne. Nie wiadomo jeszcze jakie środowisko będzie ostatecznie wybrane jako domyślne.

* Xfce is the default desktop environment for the time being. Quoting
   tasksel's changelog: "this will be re-evaluated in August 2014, and
   may change again before Jessie is released".

https://lists.debian.org/debian-devel-announce/2014/03/msg00009.html

#42  2014-03-22 16:19:49

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

w przypadku debiana  to jest bardzo mało istotne a nawet w ogóle nie istotne co będzie domyślne, równie dobrze nic nie musi być domyślne...

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 16:20:46)

#43  2014-03-22 17:01:04

milik - Użytkownik

milik
Użytkownik

Menel, w którym momencie ty wszedłeś w to menu, że masz do wyboru środowiska graficzne, gdzie to się wybiera?

#44  2014-03-22 17:07:31

darius - Użytkownik

darius
Użytkownik

Advanced options => Expert install.

Ostatnio edytowany przez darius (2014-03-22 17:23:49)

#45  2014-03-22 17:08:30

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

https://lh3.ggpht.com/-XPxzhT8aDiQ/UmQYOqzAwrI/AAAAAAAAA-M/amzuhZZSl40/s1600/Win+XP1.png
https://lh3.ggpht.com/-A0Utsc9A5oU/UmQYOpu2wWI/AAAAAAAAA-Q/iX_kYK1q-ts/s1600/Win+XP2.png

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 17:08:47)

#46  2014-03-22 17:10:00

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

@milik: nie musiałeś instalować gnome-a, w taskselu można przecież odznaczyć instalacje środowiska graficznego, a potem, po instalacji dodać repo i zainstalować via aptitude, chyba że coś pominąłem (możliwe, bo nie czytałem całego wątku)

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#47  2014-03-22 17:11:51

milik - Użytkownik

milik
Użytkownik

Wszystko ok, tylko zastanawiam się czy jest sens teraz. Mam system z Xfce4 i śmiga więc czy dużo zyskam instalując tak jak radzi thomsson z menelem? Czyli "surowy" system i z palca X-y? Dodam, że komputer mam wiekowy 1.6 GHz + 1 GB ramu.

Ostatnio edytowany przez milik (2014-03-22 17:12:46)

#48  2014-03-22 17:14:33

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

@milik: ja niczego nie radzę, proszę bez insynuacji ;P Tylko zagadnąłem, że jest opcja instalacji Debiana bez DE i dorobienie tego po wszystkim ;] Pozdro! ;P

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#49  2014-03-22 17:17:52

milik - Użytkownik

milik
Użytkownik

Możliwe jest, że na mojej płycie instalacyjnej nie ma Alternative Desktop Environments?

#50  2014-03-22 17:21:32

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

najlepiej jest z netinstalki (jak masz możliwość oczywiście taką, wybierasz wtedy sobie instalację expert w teskselu wszystko odhaczasz, instalujesz tylko podstawowy system bez iksów, tylko  z niezbędnymi sterami, potem sobie dodajesz repo (ewentualnie podbijasz do testinga jak chcesz testinga i
apt-get install xorg xfce4

tak ja instaluję...

Możliwe jest, że na mojej płycie instalacyjnej nie ma Alternative Desktop Environments?

musisz mieć, jeżeli to standardowy instalator

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 17:30:27)

Stopka forum