Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

a próbowałeś chociaż wywołać terminal ctrl alt f1-f5, powinien się pokazać jeżeli sam system jest wporządku

Imperator

No przecież w instalatorze możesz wybrać inne środowisko aby instalowało xfce4 od razu. Będzie troche obfitsze w oprogramowanie niż wg mojego przepisu ale sobie spróbujesz i zobaczysz jak to działa i wygląda.

Użytkownik

root@draculla:/home/michal# aptitude purge gnome~i ~sgnome~i
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
baobab{p} brasero{p} brasero-common{p} caribou{p} caribou-antler{p} cheese{p} cheese-common{p} clearlooks-phenix-theme{p} cups-pk-helper{p}
dmz-cursor-theme{p} empathy{p} empathy-common{p} eog{p} evince-common{p} evince-gtk{p} evolution{p} evolution-common{p} evolution-data-server{p}
evolution-data-server-common{p} evolution-plugins{p} evolution-webcal{p} file-roller{p} gcr{p} gdm3{p} gedit{p} gedit-common{p} gedit-plugins{p}
gir1.2-gnomebluetooth-1.0{p} gir1.2-gnomekeyring-1.0{p} gkbd-capplet{p} gnome-accessibility-themes{p} gnome-applets-data{p} gnome-backgrounds{p}
gnome-bluetooth{p} gnome-color-manager{p} gnome-contacts{p} gnome-control-center{p} gnome-control-center-data{p} gnome-desktop3-data{p}
gnome-dictionary{p} gnome-disk-utility{p} gnome-documents{p} gnome-font-viewer{p} gnome-games{p} gnome-games-data{p} gnome-games-extra-data{p}
gnome-icon-theme{p} gnome-icon-theme-extras{p} gnome-icon-theme-symbolic{p} gnome-js-common{p} gnome-keyring{p} gnome-mag{p} gnome-media{p}
gnome-menus{p} gnome-mime-data{p} gnome-nettool{p} gnome-online-accounts{p} gnome-orca{p} gnome-packagekit{p} gnome-packagekit-data{p} gnome-panel{p}
gnome-panel-data{p} gnome-power-manager{p} gnome-screensaver{p} gnome-screenshot{p} gnome-session{p} gnome-session-bin{p} gnome-session-common{p}
gnome-session-fallback{p} gnome-settings-daemon{p} gnome-shell{p} gnome-shell-common{p} gnome-shell-extensions{p} gnome-sudoku{p} gnome-sushi{p}
gnome-system-log{p} gnome-terminal{p} gnome-terminal-data{p} gnome-themes{p} gnome-themes-extras{p} gnome-themes-standard{p}
gnome-themes-standard-data{p} gnome-tweak-tool{p} gnome-user-guide{p} gnome-user-share{p} gnome-video-effects{p} gsettings-desktop-schemas{p}
gtk2-engines{p} gtk3-engines-unico{p} gucharmap{p} gvfs-backends{p} gvfs-bin{p} libbonobo2-common{p} libgnome-bluetooth10{p} libgnome-desktop-3-2{p}
libgnome-keyring-common{p} libgnome-keyring0{p} libgnome-mag2{p} libgnome-media-profiles-3.0-0{p} libgnome-menu-3-0{p} libgnome2-0{p}
libgnome2-common{p} libgnomekbd-common{p} libgnomekbd7{p} libgnomeui-common{p} libgnomevfs2-0{p} libgnomevfs2-common{p} libgnomevfs2-extra{p}
libreoffice-evolution{p} libreoffice-gnome{p} libreoffice-gtk{p} libsoup-gnome2.4-1{p} libunique-1.0-0{u} liferea{p} liferea-data{p} mousetweaks{p}
nautilus{p} nautilus-data{p} nautilus-sendto{p} nautilus-sendto-empathy{p} network-manager-gnome{p} policykit-1-gnome{p} rhythmbox{p}
rhythmbox-data{p} rhythmbox-plugin-cdrecorder{p} rhythmbox-plugins{p} seahorse{p} shotwell{p} shotwell-common{p} simple-scan{p} sound-juicer{p}
tomboy{p} tracker-gui{p} vinagre{p} vino{p} yelp{p} yelp-xsl{p} zenity{p} zenity-common{p}
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 139 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 561 MB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
librest-extras-0.7-0 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
metacity : Wymaga: gsettings-desktop-schemas (>= 3.3.0) ale nie ma być instalowany.
Wymaga: zenity ale nie ma być instalowany.
Wymaga: gnome-icon-theme ale nie ma być instalowany.
gtali : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
glchess : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
quadrapassel : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
libnm-gtk0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 3.2.2-2~) ale nie ma być instalowany.
gnobots2 : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
libfolks-eds25 : Wymaga: evolution-data-server (>= 3.2.0) ale nie ma być instalowany.
glib-networking : Wymaga: gsettings-desktop-schemas ale nie ma być instalowany.
gir1.2-soup-2.4 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
gir1.2-gkbd-3.0 : Wymaga: libgnomekbd7 (>= 3.0.0.1) ale nie ma być instalowany.
lightsoff : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
libcheese3 : Wymaga: cheese-common (= 3.4.2-2) ale nie ma być instalowany.
gvfs-libs : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.20.3) ale nie ma być instalowany.
librest-0.7-0 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
libtotem-plparser17 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
gstreamer0.10-plugins-good : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
libseed-gtk3-0 : Wymaga: gnome-js-common ale nie ma być instalowany.
gnibbles : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
libcaribou-gtk3-module : Wymaga: gsettings-desktop-schemas ale nie ma być instalowany.
libevolution : Wymaga: libgnome-desktop-3-2 (>= 3.2.0) ale nie ma być instalowany.
Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.31.2) ale nie ma być instalowany.
libmutter0 : Wymaga: gsettings-desktop-schemas (>= 3.3.2) ale nie ma być instalowany.
libgdu-gtk0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.22.2) ale nie ma być instalowany.
libedataserverui-3.0-1 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 3.2.2-2~) ale nie ma być instalowany.
Wymaga: evolution-data-server-common (>= 3.4) ale nie ma być instalowany.
libgdata13 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.20.3) ale nie ma być instalowany.
Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.37.91) ale nie ma być instalowany.
chromium : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.22.2) ale nie ma być instalowany.
swell-foop : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
libgtkhtml-4.0-common : Wymaga: gnome-icon-theme (>= 2.22.0) ale nie ma być instalowany.
librhythmbox-core6 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
libgdu0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.22.2) ale nie ma być instalowany.
gnotski : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
libchamplain-0.12-0 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
libcaribou-gtk-module : Wymaga: gsettings-desktop-schemas ale nie ma być instalowany.
libbonobo2-0 : Wymaga: libbonobo2-common (= 2.24.3-1) ale nie ma być instalowany.
libgoa-1.0-0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.22.2) ale nie ma być instalowany.
Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
iagno : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
glines : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
telepathy-mission-control-5 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 3.2.2-2~) ale nie ma być instalowany.
libbrasero-media3-1 : Wymaga: brasero-common (= 3.4.1-4) ale nie ma być instalowany.
gir1.2-gmenu-3.0 : Wymaga: libgnome-menu-3-0 (>= 3.4.2-3~) ale nie ma być instalowany.
gksu : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.20.3) ale nie ma być instalowany.
gnotravex : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
libcheese-gtk21 : Wymaga: cheese-common (= 3.4.2-2) ale nie ma być instalowany.
gnect : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
libgksu2-0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.20.3) ale nie ma być instalowany.
mahjongg : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
libgweather-3-0 : Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
libsocialweb0 : Wymaga: libgnome-keyring0 (>= 2.22.2) ale nie ma być instalowany.
Wymaga: libsoup-gnome2.4-1 (>= 2.27.4) ale nie ma być instalowany.
totem : Wymaga: gnome-icon-theme (>= 2.15.90) ale nie ma być instalowany.
Wymaga: gnome-icon-theme-symbolic ale nie ma być instalowany.
inkscape : Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) ale nie ma być instalowany.
gnomine : Wymaga: gnome-games-data (= 1:3.4.2-3) ale nie ma być instalowany.
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:
Usunięcie następujących pakietów:
1) abiword
2) abiword-plugin-grammar
3) abiword-plugin-mathview
4) alacarte
5) chromium
6) chromium-l10n
7) gimp
8) gir1.2-gdata-0.0
9) gir1.2-gkbd-3.0
10) gir1.2-gmenu-3.0
11) gir1.2-goa-1.0
12) gir1.2-javascriptcoregtk-3.0
13) gir1.2-mutter-3.0
14) gir1.2-peas-1.0
15) gir1.2-rb-3.0
16) gir1.2-soup-2.4
17) gir1.2-totem-1.0
18) gir1.2-totem-plparser-1.0
19) gir1.2-webkit-3.0
20) gksu
21) glchess
22) glib-networking
23) glines
24) gnect
25) gnibbles
26) gnobots2
27) gnomine
28) gnotravex
29) gnotski
30) grilo-plugins-0.1
31) gstreamer0.10-nice
32) gstreamer0.10-plugins-good
33) gtali
34) gvfs
35) gvfs-daemons
36) gvfs-libs
37) iagno
38) inkscape
39) libatspi1.0-0
40) libbonobo2-0
41) libbrasero-media3-1
42) libcaribou-gtk-module
43) libcaribou-gtk3-module
44) libchamplain-0.12-0
45) libchamplain-gtk-0.12-0
46) libcheese-gtk21
47) libcheese3
48) libdmapsharing-3.0-2
49) libebackend-1.2-2
50) libebook-1.2-13
51) libecal-1.2-11
52) libedata-book-1.2-13
53) libedata-cal-1.2-15
54) libedataserver-1.2-16
55) libedataserverui-3.0-1
56) libepc-1.0-3
57) libepc-ui-1.0-3
58) libevolution
59) libfarstream-0.1-0
60) libfolks-eds25
61) libgdata13
62) libgdu-gtk0
63) libgdu0
64) libgeocode-glib0
65) libgksu2-0
66) libgoa-1.0-0
67) libgrilo-0.1-0
68) libgssdp-1.0-3
69) libgtkhtml-4.0-0
70) libgtkhtml-4.0-common
71) libgtkhtml-editor-4.0-0
72) libgupnp-1.0-4
73) libgupnp-av-1.0-2
74) libgupnp-igd-1.0-4
75) libgweather-3-0
76) libmutter0
77) libnice10
78) libnm-gtk0
79) libpeas-1.0-0
80) libpurple-bin
81) libpurple0
82) librest-0.7-0
83) librest-extras-0.7-0
84) librhythmbox-core6
85) libseed-gtk3-0
86) libsocialweb-service
87) libsocialweb0
88) libsoup2.4-1
89) libtelepathy-farstream2
90) libtotem-plparser17
91) libtotem0
92) libwebkitgtk-1.0-0
93) libwebkitgtk-3.0-0
94) libyelp0
95) lightsoff
96) mahjongg
97) metacity
98) pidgin
99) quadrapassel
100) rygel
101) rygel-playbin
102) rygel-preferences
103) rygel-tracker
104) swell-foop
105) telepathy-gabble
106) telepathy-haze
107) telepathy-mission-control-5
108) telepathy-salut
109) totem
110) totem-plugins
111) tracker-extract
112) tracker-miner-fs
113) xfce4-screenshooter
Pozostawienie następujących problemów z zależnościami:
114) alacarte poleca gnome-panel
115) libbrasero-media3-1 poleca gnome-icon-theme
116) libfolks25 poleca libfolks-eds25
117) gcalctool poleca yelp
118) gcalctool poleca gvfs
119) gcalctool poleca gnome-icon-theme-symbolic
120) geeqie poleca zenity
121) gimp-data poleca gimp
122) gksu poleca gnome-keyring
123) glib-networking-common poleca glib-networking
124) glib-networking-services poleca glib-networking
125) glines poleca gnome-games-extra-data
126) gnobots2 poleca gnome-games-extra-data
127) iagno poleca gnome-games-extra-data
128) mahjongg poleca gnome-games-extra-data
129) gvfs-common poleca gvfs
130) gvfs-daemons poleca policykit-1-gnome
131) libsocialweb-client2 poleca libsocialweb0
132) libsocialweb0 poleca libsocialweb-service
133) lightdm-gtk-greeter poleca gnome-themes-standard
134) lightdm-gtk-greeter poleca gnome-icon-theme
135) metacity poleca gnome-themes-standard
136) libmission-control-plugins0 poleca telepathy-mission-control-5 (= 1:5.12.3-1)
137) thunar poleca gvfs
138) totem-plugins poleca gnome-settings-daemon
139) tracker poleca tracker-gui
140) tracker poleca tracker-miner-fs
141) libwebkitgtk-1.0-0 poleca gstreamer0.10-plugins-good
142) libwebkitgtk-3.0-0 poleca gstreamer0.10-plugins-good
143) chromium-inspector poleca chromium (>= 10)
144) pidgin poleca gstreamer0.10-plugins-good
Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?]Zaakceptować te pakiety czy usuwać pojedynczo składniki gnome?

Imperator

zaakceptować i zaraz po tym jak usunie instalujesz
aptitude install xorg
aptitude install xfce4 xfce4-terminal xfburn
aptitude install xfce4-datetime-plugin xfce4-diskperf-plugin xfce4-systemload-plugin
aptitude install xfce4-netload-plugin xfce4-screenshooter thunar-archive-plugin
Po czym albo wybierasz lightdm
aptitude install lightdm
albo okrojony gdm3
aptitude install -R gdm3
Aktualnie ja preferuje gdm3 na wheezym.... głównie za sprawą ostatniego z poniższych linku. Lightdm ma to popsute.
http://www.debian.pl/entries/239-Zmiana-tapety-w-gdm3
http://www.debian.pl/entries/258-Avatar-w-GDM3
http://www.debian.pl/entries/207-Ile-czasu-sp%C4%99 … zy-komputerze
No a po tym już instalujesz oprogramowanie jakie potrzebujesz. W sumie częśc już będziesz miał oprogramowania, które zostało po gnome
Ostatnio edytowany przez Yampress (2014-03-22 10:12:18)

Użytkownik

a nie lepiej przez startx się logować??
milik ja bym takiego czegoś nie stawiał, jakoś by mnie to gryzło. Czysty system od zera z netinstalki najlepiej postawić, potem dograć same x'y (bez metapakietów i innych polecanych czy sugerowanych gówien) i oprogramowanie którego używasz,potem sobie robisz kopię systemu i masz wszystko skrojone na miarę, bez niepotrzebnych zamulających śmieci a w razie grubszej awarii czy popsucia wgrywasz kopię i wsio...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 12:54:55)

Użytkownik

Dzien dobry,
Jest oficjalna wiadomosc, ze debian testing Jessie bedzie mial z roznych powodow szate graficzna XFCE (gnome 3 jest za duzy i za ciezki) Jezeli nie robisz instalacji minimalnej to mozesz znalezc tutaj i tu CD-iso z xfce. Albo =>
$ wget http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.4.0/i386/iso-cd/debian-7.4.0-amd64-xfce-CD-1.iso
$ wget http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.4.0/i386/iso-cd/debian-7.4.0-i386-xfce-CD-1.iso
Nie musisz instalowac szaty graficznej w tasksel albo tak (jak chcesz) Jak mowi menel bedziesz mial ogromne zamieszanie po gnomie.
Ostatnio edytowany przez darius (2014-03-22 14:14:33)

Użytkownik

zamieszania nie będzie raczej jak wszystko ładnie wyczyści, ale zawsze coś tam zostanie, ja po prostu lubię porządek i wszystko na cacy,skrojone na miarę (dlatego mam debiana między innymi a nie przykładowo łubuntu czy minta, które też złe nie są, ale nie dają mi takich możliwości) w końcu jak system zainstalujesz raz a porządnie i się troszkę namęczysz przy porządnej konfiguracji to będzie chodził jak przecinak przez wieki;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 14:06:41)

Użytkownik

@menel Nie watpie w Twoje mozliwosci ale milik pisze
No ok, ale jak mam to zrobić jak nie mam się jak zalogować bo ekran czarny i nie pokazuje się ekran logowania, ba...nic się nie pokazuje. Chyba żebym zainstalował Gnome i XFce a później tylko odinstalował Gnome.
wiec mysle, ze jemu bedzie troczeczke trudniej "wyeksterminowac" gnoma i moze nie wie, ze ctrl+alt+F1 doprowadzi go do tty1 i tam bedzie mogl kombinowac. Ja tez kiedys tego nie wiedzialem i wpadalem w panike jak sie pokazywal czarny ekran.
Ostatnio edytowany przez darius (2014-03-22 14:41:39)

Użytkownik

zainstaluje z 20 razy takiego debiana to dojdzie w końcu do perfekcji;), (ja pierwszy raz instalowałem do skutku chyba z 10 razy pod rząd aż efekt mnie zadowolił;) teraz to robię z zamkniętymi oczami i polecam taką dostosowaną instalację, bo to całkiem inny system nam wychodzi niż taki instalowany z metapakami, masą sterów i całym zbędnym syfem jaki proponuje standardowy instalator...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 15:42:03)

Użytkownik

wiec mysle, ze jemu bedzie troczeczke trudniej "wyeksterminowac" gnoma i moze nie wie, ze ctrl+alt+F1 doprowadzi go do tty1 i tam bedzie mogl kombinowac. Ja tez kiedys tego nie wiedzialem i wpadalem w panike jak sie pokazywal czarny ekran.
He he nieee, no bez jajec Panowie, :D opanowałem system do tego stopnia, że wiem jak się przełączać pomiędzy terminalami :D Ba...nie chcę żeby to brzmiało jakbym się chwalił, ale wiedziałem to już od 12 grudnia 2000 roku :P Mam do dyspozycji niepotrzebny lapek, bo kupiłem nowego do firmy, więc pokombinuje z tymi instalacjami. Póki co to mam XFCe i jakoś śmiga, ale właśnie musiałem najpierw zainstalować Gnoma przy instalacji. Potem odinstalowałem go jak radził Yampress i działa narazie.

Użytkownik

ale po co, przecież w standardowym instalatorze masz do wyboru kde,xfce i lxde jak nic nie wybierzesz a będziesz instalował iksy z taska to zainstaluje się domyślny gnom
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 16:12:15)

Szczawiożerca

darius napisał(-a):
Dzien dobry,
Jest oficjalna wiadomosc, ze debian testing Jessie bedzie mial z roznych powodow szate graficzna XFCE (gnome 3 jest za duzy i za ciezki)
Nie ma żadnej oficjalnej wiadomości i oczywiście będą dostępne różne środowiska graficzne. Nie wiadomo jeszcze jakie środowisko będzie ostatecznie wybrane jako domyślne.
* Xfce is the default desktop environment for the time being. Quoting
tasksel's changelog: "this will be re-evaluated in August 2014, and
may change again before Jessie is released".
https://lists.debian.org/debian-devel-announce/2014/03/msg00009.html

Użytkownik

w przypadku debiana to jest bardzo mało istotne a nawet w ogóle nie istotne co będzie domyślne, równie dobrze nic nie musi być domyślne...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 16:20:46)

Użytkownik

Menel, w którym momencie ty wszedłeś w to menu, że masz do wyboru środowiska graficzne, gdzie to się wybiera?

Użytkownik

Advanced options => Expert install.
Ostatnio edytowany przez darius (2014-03-22 17:23:49)

Użytkownik

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 17:08:47)

Dyskutant

@milik: nie musiałeś instalować gnome-a, w taskselu można przecież odznaczyć instalacje środowiska graficznego, a potem, po instalacji dodać repo i zainstalować via aptitude, chyba że coś pominąłem (możliwe, bo nie czytałem całego wątku)

Użytkownik

Wszystko ok, tylko zastanawiam się czy jest sens teraz. Mam system z Xfce4 i śmiga więc czy dużo zyskam instalując tak jak radzi thomsson z menelem? Czyli "surowy" system i z palca X-y? Dodam, że komputer mam wiekowy 1.6 GHz + 1 GB ramu.
Ostatnio edytowany przez milik (2014-03-22 17:12:46)

Dyskutant

@milik: ja niczego nie radzę, proszę bez insynuacji ;P Tylko zagadnąłem, że jest opcja instalacji Debiana bez DE i dorobienie tego po wszystkim ;] Pozdro! ;P

Użytkownik

Możliwe jest, że na mojej płycie instalacyjnej nie ma Alternative Desktop Environments?

Użytkownik

najlepiej jest z netinstalki (jak masz możliwość oczywiście taką, wybierasz wtedy sobie instalację expert w teskselu wszystko odhaczasz, instalujesz tylko podstawowy system bez iksów, tylko z niezbędnymi sterami, potem sobie dodajesz repo (ewentualnie podbijasz do testinga jak chcesz testinga i
apt-get install xorg xfce4
tak ja instaluję...
Możliwe jest, że na mojej płycie instalacyjnej nie ma Alternative Desktop Environments?
musisz mieć, jeżeli to standardowy instalator
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 17:30:27)

Kapelusznik

menel napisał(-a):
musisz mieć, źle szukasz;)
AFAIR na obrazach CD nie ma wyboru pomiędzy wszystkimi, instalujesz takie które zawiera dany obraz. Jest natomiast na mniejszych (gdzie żadnego środowiska i tak nie ma) oraz na większych (gdzie są wszystkie).
Można też z palca edytować te opcje:
desktop=gnome desktop=kde desktop=xfce desktop=lxde
Wybieranie opcji strzałkami robi to samo, tyle że klikalnie po prostu.
Tych opcji w ogóle trochę tam jest: http://www.debian.org/releases/stable/amd64/ch05s03.html.en

Użytkownik

yossarian napisał(-a):
Nie ma żadnej oficjalnej wiadomości i oczywiście będą dostępne różne środowiska graficzne. Nie wiadomo jeszcze jakie środowisko będzie ostatecznie wybrane jako domyślne.
Byc moze, ze mialem stare wiadomosci => http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20131111#news

Użytkownik

Już jest wszystko :) Piknie działa to Xfce, jestem zaskoczony, jeszcze żeby można było zmienić ten kursor wyświetlający palec wskazujący po najechaniu na sznurek to byłoby git, bo wkurzające to jest. Trzeba teraz zainstalować co potrzebne i będzie śmigać mam nadzieję.

Użytkownik

to musisz sobie doinstalować jakieś motywy dla kursorów i zmienić w menadżerze ustawień mysz->motyw (standardowo są dwa: domyślny i Adwaita-czarna jest lepsza na moje od domyślnego)
Tak w ogóle to xfce rządzi ja też się zaraziłem;), na początku nie byłem przekonany ale jednak this is it, żadne tam mate...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-22 18:21:07)